Олимпийският огън бе запален на мястото където са се провеждали

...
Олимпийският огън бе запален на мястото където са се провеждали
Коментари Харесай

Запалиха Олимпийския огън

Олимпийският огън бе разпален на мястото където са се провеждали игрите в Древна Гърция, съобщи Асошиейтед прес.

Облачното небе попречи на обичайното запалване, когато актриса, облечена като древногръцка жрица, употребява слънцето, с цел да възпламени сребърна факла, откакто насочи алегорична молитва към Аполон, древногръцкия господ на слънцето.

Вместо това тя употребява авариен пламък, който беше разпален на същото място ден по-рано, по време на последната подготовка.

От античния стадион в Олимпия щафета от факлоносци ще придвижи огъня на повече от 5000 километра през Гърция до предаването му на уредниците на Игрите в Париж в Атина на 26 април.

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах уточни, че запалването на огъня комбинира " поклонение към нашето минало в антична Олимпия и акт на религия в нашето бъдеще ". В тези сложни времена с войни и възходящи спорове, на хората им е писнало от цялата ненавист, експанзия и отрицателни вести. Ние копнеем за нещо, което ни събира; нещо, което е обединяващо; нещо, което ни дава вяра, добави той.

Първият факелоносец беше гръцкият гребец Стефанос Дускос, златен медалист от игрите в Токио през 2021 година

Пламъкът ще отпътува от атинското пристанище Пирея на Белем, френски тримачтов ветроход, издигнат през 1896 година, годината на първите съвременни игри в Атина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР