Олимпийският комитет на Украйна ще се събере в петък на

...
Олимпийският комитет на Украйна ще се събере в петък на
Коментари Харесай

Участието на руснаци в Олимпиадата през 2024 г. поставя МОК пред труден избор

Олимпийският комитет на Украйна ще се събере в петък на съвещание, на което ще вземе решение за протест на идната Олимпиада, в случай че руснаците бъдат позволени там. Редица други страни може да се причислят към протеста на Киев. В Русия обаче към момента няма недвусмислено мнение дали нашите спортисти би трябвало да вървят на Игрите, тъй като най-вероятно ще би трябвало да се състезават под безпристрастен байрак и да подписват документи за отношението си към СВО.

Националният олимпийски комитет (НОК) на Украйна ще разиска опцията за протест на Олимпийските игри в Париж през 2024 година на изключително общо заседание, планувано за 3 февруари. Ръководителят на НОК, в това време министър на младежта и спорта на Украйна Вадим Гутцайт, сподели по-рано, че не изключва отвод от присъединяване в Игрите, в случай че възбраната за присъединяване на руснаци и белоруси в интернационалните надпревари бъде анулирана.

Всеки протест води до задънена улица в развиването на интернационалния спорт, тъй че изказването на Гутцайт е разрушително, сподели съветският министър на спорта Олег Матицин в сряда. Според него сходни закани " вредят на интернационалния спорт като цяло ". „ Надявам се, че интернационалният спорт се консолидира в днешните условия, опитите за дискриминация на нашия спорт няма да бъдат приложени и руснаците ще имат опция да вземат участие в интернационалните надпревари “, добави министърът.

Ръководителят на Руския олимпийски комитет (ОКК) Станислав Поздняков прикани Украйна да се откаже от сходни хрумвания. Историята демонстрира какъв брой несполучлива е практиката да се бойкотират игрите, напомни той.

Според члена на украинския парламент, олимпийски първенец по битка Ян Беленюк, протест може да бъде разгласен, „ в случай че на съветските и белоруските спортисти бъде позволено да се върнат на интернационалните спортни шампионати преди края на спора в Украйна “. Както предизвестява депутатът, „ всичко върви към това, че спортистите ще бъдат върнати на интернационалните шампионати, тъй че това събитие ще има съществени последствия “.

Олимпийските комитети на Англия, Норвегия, Полша, Латвия, Литва и Естония също заплашиха с протест. Правилата на МОК обаче гласят, че страна, която си разреши да пренебрегне международните игри, ще бъде осъдена - няма да бъде позволена до две олимпиади по-късно. Правилото беше въведено, откакто Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати поредно бойкотираха игрите в Москва и Лос Анджелис надлежно през 1980-1984 година

Председателят на Комитета по физическа просвета и спорт на Държавната дума Дмитрий Свищов се надява, че американците ще изиграят позитивна роля в тази обстановка, колкото и необичайно да звучи.

„ Чухме апела на ръководителя на Олимпийския комитет на Съединени американски щати Сюзан Лайънс да върнат руснаците в надпреварата. Ако Америка остане престиж за Киев, тогава американските спортни чиновници могат и даже би трябвало да въздействат на своите украински сътрудници “, сподели той. „ Мнозина биха желали НОК на Украйна да вземе решение в сходство с Олимпийския правилник, с взети поради ползи на спортистите от целия свят, а не решение, учредено на политически разлики сред нашите страни “, надява се Свищов.

„ С протест ще санкционират не националните тимове на Русия и Беларус, а на първо място личните спортисти и почитатели. Както знаете, спортистите се приготвят от десетилетия, с цел да покажат уменията си на Олимпиадата, от ранна възраст вървят на игрища и упражняват единствено за това. Затова е толкоз значимо да оставим опцията да вземат участие в надпревари на украинци, руснаци и спортисти от всевъзможни други страни, без значение от цвета на кожата, паспорта или политическите възгледи “, акцентира парламентаристът.

За разлика от съветския народен представител, украинският политолог Володимир Корнилов е песимистичен. „ Би било наивно да чакаме самостоятелни решения от НОК. Гутцайт и неговото обграждане са изцяло подвластни от киевските управляващи, тъй че те просто ще повторят казаното от Зеленски. Освен това Украйна няма да е сама. Поляците, балтийците и други страни от Европейски Съюз евентуално ще вземат сходни решения. Във всеки случай такива закани към този момент са отправени. Всички те де факто към този момент са оповестили ултиматум на шефа на Международния олимпийски комитет Томас Бах “, изяснява политологът.

„ Как ще работят при такива условия функционерите в Лозана, Швейцария, където се намира МОК? Сигурен съм, че натискът върху тях ще бъде забележителен. Засега те имат опция да протакат - въпреки всичко до Олимпиадата остават не месец и половина, а година и половина. Докато маневрират, не е ясно къде ще се „ заловен “. Най-вероятно те ще се огънат, въпреки и не незабавно. Те не са самоубийци. Функционерите в Лозана добре знаят какво ще им се случи, в случай че вземат и забранят едновременно на няколко страни да вземат участие в Олимпиадата, в това число Украйна, която в този момент е показана на всички на Запад като жертва “, предвижда Корнилов.

В края на януари Международният олимпийски комитет (МОК) предложи да се разреши на съветски и беларуски спортисти да вземат участие в интернационалните надпревари, само че единствено в безпристрастен статут и при редица условия. По-специално, единствено спортисти, които „ не вземат интензивно присъединяване “ в поддръжка на СВО, ще бъдат позволени до игрите.

" Това не е в сходство с полезностите и задачата на Олимпийския правилник - да се изключват спортисти поради техните паспорти. Може би съветски и беларуски спортисти биха могли да се състезават под безпристрастен байрак на Олимпиадата през 2024 година в Париж “, сподели тогава шефът на МОК Томас Бах.

Мисията на МОК е " да събере всички спортисти от целия свят, това е специфичен знак на Олимпийските игри ", сподели ръководителят на комитета. „ Евентуален протест от Украйна, застрашен от министъра на спорта Вадим Гутцайт, в този случай не дава отговор на нашата задача. Ние знаем гледната точка на Украйна, която освен желае да изолира Русия като страна, само че и желае да изолира изцяло всички руснаци “, сподели Бах.

Подобно изказване в действителност означаваше отменяне на предходната политика на МОК, който от февруари предходната година в действителност не разрешава на руснаци и беларуси да вземат участие в интернационалните шампионати.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призна, че неведнъж е обсъждал с Бах казуса с допускането на спортисти от Руската федерация и изрази „ разочарованието си “, че не се е вслушал в настояванията му. Михаил Подоляк, консултант на ръководителя на кабинета на Зеленски, се изрази още по-грубо – той упрекна Бах, че предизвиква дейностите на Русия и даже я подкупва. В отговор централата на МОК „ отхвърли това и други оскърбителен изказвания с допустимо най-категорични думи “.

Трябва също да се посочи, че Томас Бах не е първият от видните международни фигури, който предлага да върнат руснаците в интернационалните надпревари. Първите - още през декември - бяха френският президент Еманюел Макрон и задграничната колежка на Гутцайт, ръководителят на Олимпийския комитет на Съединени американски щати Сюзан Лайънс. Така Щатите в действителност признаха провалянето си в играта за " анулация на Русия ".

„ Може да е мъчително да признаем, само че изключването на руснаците ни връща обратно, тяхното завръщане е в действителност значимо за олимпийското придвижване. Съединените щати поддържат търсенето на благоприятни условия за връщане към надпревари за спортисти, които са упражнявали за това през целия си живот “, сподели Лайънс.

Москва обаче също е недоволна от решенията на Бах, единствено че от другата страна. Държавната дума е възмутена от изискванията, сложени от МОК - нашите спортисти да могат да се състезават единствено под неутрални знаци и също така единствено тези, които " не вземат интензивно присъединяване " в поддръжката на СВО. Първо, това значи дискриминация, и второ, даже е механически мъчно да си представим по какъв начин функционерите на МОК ще отсеят спортистите по този аршин - дали ще наблюдават медиите, проверявайки всички обществени изказвания на спортиста, или ще ги принудят да попълнят въпросници за отношението им.

„ Такива провокации не могат да се вършат. МОК би трябвало по-ясно да дефинира позицията си за присъединяване на Русия “, упорства депутатът Дмитрий Свищов. „ МОК би трябвало ясно да каже: момчета, ние се занимаваме със спорт, а не с политика. Ако ненадейно комисията реши, че всички спортисти от целия свят би трябвало да попълнят въпросници от такова или такова естество преди надпреварата, тогава дано и нашите се подпишат. Но в случай че това се изисква единствено от руснаците? По народност? На какво съображение?! “, чуди се той.

Условията, които Бах сложи за нашите спортисти, бяха остро подложени на критика от съветското външно министерство. „ Тази концепция съдържа неприемливи за страната ни условия. Такива грозни опити страната ни да бъде изтласкана от интернационалния спорт са обречени на неуспех “, сподели Мария Захарова, прессекретар на дипломатическото ведомство. Тя напомни, че Москва непроменяемо се опълчва на политизирането на спортния бранш.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР