Олимпийските игри в Сидни 2000. Австралийският континет отново посреща света

...
Олимпийските игри в Сидни 2000. Австралийският континет отново посреща света
Коментари Харесай

Сидни 2000 - Игрите на новото хилядолетие

Олимпийските игри в Сидни 2000. Австралийският континет още веднъж посреща света - за повторно след Мелбърн 1956. Домакините обилно отварят сърцата си за участници и посетители. Форумът е последният, проведен под управлението на Хуан Антонио Самаранч отпред на МОК. На церемонията по закриването испанецът прави рядко самопризнание, като афишира игрите за “най-добрите в историята ”. Мнение, по което светът остава изумително единен - несъгласни няма.

Игрите на ХХVII Олимпиада стартират на 15 септември. През 2000 година те в действителност не са тъкмо летни, а по-скоро пролетни. Церемонията по откриването е запаметяваща се, споделя за живота и традициите на локалното аборигенско население, пътят на заселниците и по какъв начин страната се трансформира в една от най-разнообразните културни общности в света. Домакините демонстрират хубостта на богатата австралийска природа, като специфична роля има водата, обграждаща Зеления континент.

Не инцидентно е подбрана и символиката в може би най-въздействащия миг - запалването на
олимпийския огън.

Лекоатлетката Кати Фрийман, чийто фамилни корени са аборигенски, на фона на зрелищен водопад, възпламенява жертвеника. Тя става единственият състезател, който печели купа, в дните откакто е запалил олимпийския огън. Фрийман победи в бягането на 400 метра.



Рекордните 199 народи са показани в парада на олимпийския стадион. Рекордните 80 от тях имат своите медалисти по време на 14-дневната конкуренция. Спортистите на Северна и Южна Корея дефилират дружно - под особено направен байрак, изобразяващ Корейския полуостров, обрисуван в синьо върху бял декор.

Големите упования на домакините са свързани с плуването. Цялото внимание е ориентирано към 17-годишното знамение Йън Торп, който година преди този момент чупи връх след връх. В първия ден с финали той победи на 400 метра кроул със международен връх. Следват трофеи със щафетите на 4х100 свободен жанр и 4х200, само че не съумява да вземе предстоящото от всички злато на 200 кроул. Големият воин в двата спринта е холандецът Питър Ван Ден Хугенбанд. Все отново Торп приключва игрите като водач на класацията по извоювани медали - общо 5 - 3 златни и 2 сребърни.

Една от огромните звезди в Сидни е американката Мериън Джоунс. Тя отпътува със поръчката, че желае да завоюва 5 старта - бяганията на 100, 200 метра, скок дължина и двете щафети. Не съумява в желанията си, само че въпреки всичко прави изумително достижение - за най-вече - 5 оценки, извоювани от лекоатлетка в границите на един олимпийски шампионат. Активът й е злато в двата спринта и щафетата на 4х400, бронз в скока на дължина и щафетата на 4х100.

За жал тази история има тъмна страна. През 2007 година американката признава, че в този интервал е взимала стероиди и олимпийските й оценки са отнети, а резултатите - анулирани.

България изпраща 91 спортисти в Австралия. Петима от тях стават олимпийски първенци.

Таню Киряков победи за повторно след Сеул`88 в стрелбата с револвер, където Мария Гроздева печели първата си купа. С първия си опит в тройния скок Тереза Маринова си обезпечава олимпийска корона. Щангистът Гълъбин Боевски и борецът Армен Назарян оформят превъзходната шамионска петорка. За Назарян златото е второ в класическия жанр по-късно в Атланта, извоювано за родината му Армения. В свободната битка вицешампион е Серафим Бързаков. Най-големият обир за България е към скифьорката Румяна Нейкова, която приключва дружно със защитаващата купата си представителка на Беларус Екатерина Карстен.



Според мнозина българката има минимална, само че въпреки всичко забележима преднина. След трудно дълго разчитане на фотофиниш, за шампионка е оповестена Карстен.

Две сребърни оценки печели Петър Мерков в двете дистанции на индивидуален каяк. Два бронзови медала за Йордан Йовчев - от финалите на халки и земя. Пловдивският гимнастик приключва и на влиятелното 6 място в самостоятелния многобой.

На крачка от медалите, четвърти в бързата пукотевица с револвер остава Емил Милев. Щангистите носят две сребърни оценки посредством Георги Марков и Алан Цагаев.

За жал следващият допинг скандал, обвързван с българските щангисти приключва с дисквалификация на трима от тях - сребърният медалист Ива Иванов, олимпийската шампионка при най-леките Изабела Рифатова и бронзовия Севдалин Минчев са позитивни за препарата фуросемид, като медалите им са отнети. Пламен Желязков и Георги Гърдев са спрени от присъединяване. Тимът ни е воден от Иван Абаджиев.

Игрите в Сидни излъчват своите герои имат и своите падения, само че в последна сметка една от историческите изречения в олимпийската история остава изречената от маркиз Самаранч по време на закриването - “Щастлив и горделив съм да заявя, че вие дадохте на света най-хубавите игри в историята ”.

Никой от наследниците му не направи това самопризнание за нито един хазаин на олимпийски игри в идващите години. Защото Сидни внесе щипка специфична магия, непозната за останалите.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР