Олимпийските игри в Париж приключиха неотдавна, но в австралийската зоологическа

...
Олимпийските игри в Париж приключиха неотдавна, но в австралийската зоологическа
Коментари Харесай

Зоологическа градина организира Олимпийски игри за леопардови к...

Олимпийските игри в Париж завършиха наскоро, само че в австралийската зоологическа градина Werribee Open Range Zoo, пет леопардови костенурки въплъщават атлетичните умения и спортния дух на олимпийските и параолимпийските първенци, въодушевени от новите висящи хранилки в обновеното им местообитание.

 

Докато влечугите се придвижват по терена, с цел да се нахранят, те пресъздават уменията във вода на златните медалисти по плуване Алекса Леарт и Ариарне Титмус, атлетизма на Джеймс Търнър и силата на японския герой Рей Хигучи.

 

Управителят на зоологическата градина Малинда Делахант показа, че костенурките са реагирали необикновено положително на обновяването на местообитанието им и вземат участие в разнообразни интензивности. „ Костенурките несъмнено се държат по този начин, като че ли са на Олимпийските игри тази година “, сподели Делахант.

 

„ Средата, която им създадохме, е извънредно динамична. Можете да ги видите да плуват, да се издигат доста нависоко, да се борят за позиция, с цел да имат достъп до храната си, и изненадващо могат да наберат и известна скорост “, добави тя.

 

Новото местообитание освен че е функционално, само че и ориентирано към възстановяване на естествените благоприятни условия на леопардовите костенурки, наподобяващи дивата среда. Рамката за хранилка, която наподобява на дърво, разрешава окачването на листни клони, до които костенурките могат да доближат, като се протегнат. Макетните камъни и дънери, имитиращи естествени детайли от африканската савана, оферират дребни кътчета, в които могат да се слагат клони или храни.

 

Делахант акцентира, че „ олимпиадата за костенурки “ е от изгода за физическото и умственото стимулиране на тези очарователни влечуги. „ Също както при нас, придвижването и физическите извършения са извънредно значими за тяхната форма. Когато следим по какъв начин костенурките могат да се протягат, катерят, плуват и си оказват помощ взаимно, с цел да получат достъп до храната си, това е в действителност отлично упражнение, което усъвършенства тяхното здравословно положение “, изясни тя.

 

Леопардовите костенурки са ендемични за саваните на Източна и Южна Африка и избират полусухи и тревисти местообитания. Въпреки че популациите в дивата природа са постоянни, унищожаването на местообитанията заради селскостопански напън е опасност за тяхното разпространяване.

В зоологическата градина Werribee Open Range живеят пет мъжки леопардови костенурки и три костенурки от типа Bell`s hinge-back, които посетителите могат да видят да се разхождат на открито през топлите слънчеви дни.

 

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР