Олимпийските игри в Монреал остават в българската спортна история с

...
Олимпийските игри в Монреал остават в българската спортна история с
Коментари Харесай

Българските успехи в Монреал 1976 в поредицата Истории от Олимпийските игри

Олимпийските игри в Монреал остават в българската спортна история с първите победи на дамите на най-големия състезателен конгрес. На 24 юли 1976 година единствено в границите на час Здравка Йорданова и Светла Оцетова побеждават на двойка скул в гребането, а Сийка Келбечева и Стоянка Груйчева се окичват със златото на двойка без кръмчия. В канадския град е и първият български триумф в Царицата на спортовете.

Иванка Христова е същинско събитие в тласкането на гюле. Тя е първата българка с олимпийска купа в леката атлетика. Първия си олимпийски орден печели в Мюнхен през 1972 година – бронз. По-малко от месец преди Игрите в Монреал`76, реализира два международни върха на високопланинската база Белмекен – 21,87 м. и 21,89м. Това са и последните два от общо 61 национални върха – феноменално достижение. В канадския град обаче конкуренцията е зашеметяваща и купата напълно не е сигурна. В петия си опит 34-годишната Иванка Христова нанася своя удар – 21.16 м, нов олимпийски връх. Това й носи толкоз мечтаното и дълго чакано злато. За нейния триумф в канадския град и за още наши първенци в тази паметна олимпиада описваме в следващия епизод на поредицата “Истории от Олимпийските игри ”.

На първото си съревнование - Окръжно състезание по битка за деца на Разград, 12-годишният Хасан Исаев тежи единствено 21 кг, а печели купата в категория до 30 кг. За игрите в Монреал през 1976 година българският герой е измежду любимците при най-леките в свободния жанр. Той печели купата, само че единствено в щаба ни знаят, че е играл най-после с травма в лакътя и на обезболяващи инжекции. В канадския град щангистът Йордан Митков победи със златото в категория 75 кг с три олимпийски върха.

В предаването ще ви напомним за двама първенци в спринта - нашата звезда Петър Петров и един от огромните олимпийски герои - Майкъл Джонсън. Американецът е притежател на 4 златни медала от най-големия състезателен конгрес, към които прибавя и 8 трофеи от международни шампионати. Петър Петров е най-бързият българин и част от международния хайлайф в спринта през втората половина на 70-те години на ХХ век. На игрите в Москв 1980, макар че закъснява на старта в борбата за трофея, с отлични втори 50 метра, той доближава до неповторимото за страната ни бронзово олимпийско отличие с 10 секунди и 39 стотни. Изключителните достижения на тези олимпийски герои са илюстрирани с неповторими фрагменти от видеоархива на МОК.

Не пропускайте следващия трогателен роман в поредицата “Истории от Олимпийските игри ”, илюстриран с неповторими фрагменти от архива на Международния олимпийски комитет!

Гледайте епизод 28 в неделя, 19 май от 13:15 ч. по Българска национална телевизия 1!



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР