Олимпийските игри акостират за първи път в Латинска Америка през

...
Олимпийските игри акостират за първи път в Латинска Америка през
Коментари Харесай

Игрите в Мексико 1968 и няколко исторически факта

Олимпийските игри дебаркират за първи път в Латинска Америка през 1968 година.

Игрите на 19-та Олимпиада се организират в Мексико, а пътят на щафетата с олимпийския огън повтаря плаването на Христофор Колумб при откриването на Новите земи – от обичайното й начало в Олимпия през Италия, Испания до бахамския о-в Сан Салвадор, а по-късно и до Мексико.

Игрите се организират на рекордната надморска височина от 2240 метра. Това повлиява извънредно доста изключително в леката атлетика. Още два исторически обстоятелството – за първи път олимпийският стадион е с тартановата настилка, напълно електронно е измерването в атлетическите надпревари.



Това спомага за слагането на международни или олимпийски върхове в 26 от 36-те дисциплини в Царицата на спортовете. Най-впечатляващ е скокът в бъдещето на Боб Биймън.

На финала в скока на дължина още в първия си опит той съвсем прескача трапа – 8 м и 90 см, с 55 см над тогавашния международен връх. Резултатът на Биймън остава 23 години върхово достижение на планетата. 56 години по-късно тези 8.90 към момента са олимпийски връх.

В тройния скок трима спортисти слагат общо 5 върха на планетата, а най-после победи руският скачач Виктор Санеев с първата от общо трите си олимпийски трофеи в тази дисциплинираност. Революция в скока на височина прави американецът Дик Фосбъри, който демонстрира невиждана до тогава техника, като преодолява височините с извърнат към летвата тил, като отскока дава опция за по-високи достижения. В сегашни времена всички употребяват техниката, която носи неговото име.

Атлетите от Съединените щати имат голямо превъзходство в спринта. Лий Еванс усъвършенства международния връх на 400 м с три десети. Уайомия Тайъс става първата състезателка, която дублира купата си на 100 м – нещо невиждано до тогава и при мъжете, и при дамите. Във финала на 200 м Томи Смит побеждава със международен връх – 19 секунди и 83 стотни. По време на церемонията по награждаване той и бронзовият медалист Джон Карлос подвигат дясната си ръка в черни ръкавици в символ на митинг против расовата дискриминация в Съединените щати. Двамата неотложно са отстранени от олимпийското село и им е отнето правото да започват в последващи издания на Игрите. Този миг обаче остава като един от най-емблематичните в олимпийската история.

Най-титулуваната състезателка на Игрите в Мексико е чехословашката гимнастичка Вера Чаславска с 4 златни и 2 сребърни медала. Тя прави своя безмълвен митинг против нашествието в Прага 2 месеца по-рано. 4 трофеи печели и японският гимнастик Акинори Накаяма.

България взе участие със 102 спортисти на Игрите в Мексико. За четвърти следващ път максимален триумф реализират борците. С 5 безапелационни победи и едно тъждество Боян Радев победи в категория до 97 кг в класическия жанр и става първият повторен олимпийски първенец на България.



Злато също при класиците до 52 кг и за Петър Киров. Четирима завоюват медали в свободния жанр. Еньо Тодоров, Еньо Вълчев и Осман Дуралиев печелят сребро, Продан Гарджев е с бронз. Знаменит триумф за футболния ни тим, който приключва на сребърната позиция. Две бронзови оценки в бокса печелят Иван Михайлов и Георги Станков.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР