Олимпийската мечта е все още жива за мъжкия национален отбор

...
Олимпийската мечта е все още жива за мъжкия национален отбор
Коментари Харесай

България победи Нидерландия с 3:0 в олимпийска квалификация по волейбол

Олимпийската фантазия е към момента жива за мъжкия народен тим по волейбол на България.

Тимът ни завоюва мача си против Нидерландия по време на олимпийската подготовка в Сиан (Китай). Националите победиха с 3:0 (25:23, 25:21, 30:28) в четвъртия си мач от група С.

С това " лъловете " записаха втори триумф в шампионата, като с две загуби и 6 точки заемат пето място във краткотрайното класиране. Нидерландия означи трета загуба, като с 4 точки остава на шеста позиция в таблицата.

Българските волейболисти резервираха теоретични шансове за класиране на едно от първите две места в крайното класиране, които дават олимпийски квоти за Игрите в Париж 2024.

Селекционерът Пламен Константинов направи една смяна в стартовия състав на България. Аспарух Аспарухов стартира титуляр на мястото на Александър Николов, който има травма в глезена. Останалите, които излязоха на полето бяха: Георги Сеганов, Цветан Соколов, Мартин Атанасов, Аспарух Аспарухов, Николай Колев, Алекс Грозданов - Мартин Божилов-либеро (Илия Петков, Симеон Николов, Александър Николов, Симеон Добрев-либеро, Стефан Чавдаров).

Волейболистите ни демонстрираха друго лице, демонстрираха темперамент и борбеност. Но най-важото бе психическата резистентност, съумяха да се преборят когато би трябвало. Този път отборът ни устоя на напрежението и в два от геймовете наложи волята си в най-важните моменти. Като същински водач и с нрав на победител се появи младият ни разпределител Симеон Николов, който бе един от героите на мача. С директна точка от сервис и единична обсада в върховен миг той бе главен принос за спечелването на оспорваната трета част. Цветан Соколов бе главен точконосец, а кото цяло целият ни отбор направи страховит мач и сподели благоприятни условия.

Срещу " лалетата " не допуснахме грешките, които ни лишиха от освен това против еврошампиона Полша и Арженита. Днес видяхме централизация и доста темперамент в спешните обстановки, отлична игра на обсада (14 точки за целия мач), а младият Симеон Николов се оказа и значим коз в края на срещата. В нея имаше една смяна в стартовия състав - Аспарух Аспарухов стартира на мястото на Александър Николов, който получи отмора в първия гейм.

България влезе добре и поведе с 3:0, като първите две точки записа Николай Колев на обсада. Нидерландия имаше късмет да изравни на два пъти и го стори при 5:5 след ас на Нимир, който добави по-късно още 2 точки в персоналния си актив и за поврат - 7:8. Нова обсада на Колев върна задатъка на " трикольорите ".

Нидерландия се върна (11:11) след неточност на Соколов на сервис, който при идната офанзива бе спрян и на обсада. Проблемите ни на начален удар продължиха и Аспарухов даде точка на противника. Пламен Константинов взе спиране при 13:15. След негови видяхме съществено събуждане в играта на Мартин Атанасов до края. Негови две следващи точки доведоха до реми.

В идващите минути нашият отбор бе догонващият, макар че разликата не надвишаваше повече от 2 т. " Лъвовете " се върнаха при 21:21 след отличен сервис на влезлия Илия Петков, а при последвалата офанзива на противника топката отиде в навън. Стигнахме до поврат и геймбол, откакто Симеон Николов застана на линия за осъществяване на сервис и там се оправи чудесно, като точки записахме на контраофанзива на Соколов и обсада на Грозанов против звездата на съперника - Нимир Абдел-Азиз. Нидерландският щаб взе таймаут. След него пропуснахме първата опция да спечелим откриващия гейм, само че Соколов го стори при втория опит – 25:23.

   vwbwknvj42rdtd9rxwdd

Александър Николов се появи в игра във втората част, която стартира точка за точка и с наши неточности на сервис. Божилов не съумя да посрещне добре контраофанзива на " лалетата " за 2:4, само че Николов реализира три следващи точки, с които върнахме интригата – 5:4. Ас на Нимир още веднъж обърна водачеството - 8:9, само че по-късно записахме три следващи точки, което накара противника да вземе таймаут. След него Нидерландия стигна до 11:11, само че нашата отбрана не позволи отделяне и с добра игра на контраофанзива дръпнахме с 5 точки (16:11).

Авансът ни се резервира под лидерската диктовка на капитана Соколов, а той стана и най-изразителен (21:14) след добра игра на обсада на Колев и Атанасов. Соколов прекъсна стремежа на „ лалета " от 3 следващи точки, само че разликата въпреки всичко се стопи до 3 т., а това накара нашия щаб да вземе спиране. Грозданов донесе 23 точка в частта и можеше да запише втора поредна, само че блокът му отиде в навън. Нимир сбърка на сервис за геймбол на България. Първият късмет не бе осъществен, само че Соколов отигра чудесно идната топка за 25:21 и 2:0.

 k2pk7zu9zrdyfxb8byxu

Третият гейм се оказа и най-дългият в срещата. Той стартира с мощна забивка на Грозданов от центъра и ас на Атанасов за 2:0. Успешна обсада против Соколов, неточност на Грозданов на сервис и неприятно посрещане на Божилов разрешиха на „ лалетата " да извърнат за 3:4. Капитанът на България сгреши и на начален удар, а Вутер Тер Маат записа ас. Алекс Николов въпреки всичко спря опита на противника да се откъсне – 6:6. Блокадата на Нидерландия продължи да затруднява Соколов (6 от 8), което докара до 10-та точка за противника и преднина от 2. Играта на обсада обаче спореше и на Колев, който записа шеста точка с нея при 13:12.

Тимът, воден от Роберто Пиаца, стигна до преднина от 2 точки след навън от сервис на Соколов (15:17). Атанасов понижи на 1 т., само че на собствен ред сбърка при сервис за 17:19. Нидерландия се откъсна за първи път с 3 точки, откакто офанзива на Алекс Николов докосна антената (18:21). Силното показване на Колев продължи, само че Алекс Николов сбърка на начален удар за 20:23. Неговият по-малък брат - Симеон Николов, влезе в игра и това се оказа значим коз на Пламен Константинов, като първо намалихме на 1 т., а след негов ас даже изравнихме – 24:24. При идващото осъществяване 16-годишният разпределител прати топката в навън (24:25). Последва дълго разиграване, в което проявихме доста внимание в отбрана, а блокадата ни още веднъж сработи за реми.

   cmnexpvjyhwujktmvufi

Не успяхме да стигнем до геймбол след блокаут, само че пък и Нидерландия изпусна третия късмет за него след точка на Соколов. Грозданов сбърка на начален удар, само че незабавно по-късно спасихме четвърти геймбол. 16-годишният Симеон Николов направи страхотна обсада, която докара до мачбол. Тук " лалетата " се избавиха за 28:28, само че първо Соколов ни изведе напред, а по-късно Нимир прати топката в навън. Нидерландия изиска на два пъти видеоповторение за допиране на мрежата, само че такова нямаше и България завоюва частта с 30:28 и мача с 3:0.

С максимален актив за България бе Цветан Соколов с 13 точки ( 3 блока). Мартин Атанасов приключи с 12 точки (2 блока, 1 ас). Николай Колев добави 11 точки за триумфа (6 блока). 

За Нидерландия най-резултатен бе Нимир Абдел-Азиз с 16 точки ( 1 блок, 2 аса).

Александър Николов се отличи с 10 точки (1 ас) за два гейма игра.

Страхотно включване направи 16-годишният разпределител Симеон Николов, който игра в решаващите моменти в третата част, а също така записа 3 точки (1 ас, 2 блока).

БЪЛГАРИЯ - НИДЕРЛАНДИЯ 3:0 (25:23, 25:21, 30:28)

БЪЛГАРИЯ: Георги Сеганов 1, Цветан Соколов 13, Мартин Атанасов 12, Аспарух Аспарухов 4, Николай Колев 11, Алекс Грозданов 7 - Мартин Божилов-либеро (Илия Петков, Симеон Николов 3, Александър Николов 10, Стефан

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР