Olga Tanas, Dina KhrennikovaРуският президент се безпокои за птиците и

...
Olga Tanas, Dina KhrennikovaРуският президент се безпокои за птиците и
Коментари Харесай

Bloomberg: Путин се присмя на „зелените“ по време на изказване в най-замърсения регион на Русия


Olga Tanas, Dina Khrennikova

Руският президент се безпокои за птиците и червеите във вятърните енергийни паркове.

Фокусът върху възобновимите източници е „ гръмък, само че неефикасен “, споделя Путин.

Владимир Путин, като началник на водещ международен експортьор на петрол и газ желае светът да направи пауза и да се замисли за въздействието на възобновимите източници на сила върху дивата природа. Особено върху червеите. “Всички знаят, че вятърната мощ е добра, само че дали следователно си спомнят за птиците? Колко птици умират? Те (вятърните турбини) по този начин се тресат, че чак червеите изпълзяват от земята! “ - съобщи той по време на Глобалната среща за произвеждане и индустриализация, в Екатеринбург, който е и столица на най-замърсената в Русия Свердловска област.

„ Ще се усещат ли хората комфортно, в случай че живеят на планета със забити като колове вятърни турбини и покрита с няколко пласта безоблачен акумулатори? “, попита той. В Свердловска област се намира най-голямото дружество за произвеждане на исполин, а този район е и един от най-големите производители на мед и железна продукция.

В предишното Путин и съветското държавно управление нерядко излизаха с причини в отбрана на природата при осъществяване на лични проекти. През 2006 година министерство на естествените запаси заплаши да спре план за LNG в далекоизточния Сахалин, обяснявайки това със устрема за отбрана на китовете и лосовете. Точно по това време „ Газпром “ водеше договаряния за влизане в взаимно дружество. Когато тази компания получи надзор над плана, въпросът бе организиран.

Неотдавна Путин съобщи, че Америка употребява доста рискови за околната среда технологии за рандеман на петрол. По думите му, в някои американски щати, където се употребява технологията за хидроразрив на пластовете, от крановете на чешмите вместо чиста вода тече черна слуз.

Самокритичен разбор

Страните, добиващи изкопаеми горива се пробват да си намерят място в света, където все по-често се употребява чиста енергетика. Саудитска Арабия, притежаваща най-големите ресурси от нефт в света считат да построи слънчева електроцентрала за 200 милиарда $. Водещи петролни компании от Съединени американски щати се сблъскват с митинги на деятели и вложители, които желаят от тях да се заемат с решение на климатичните проблеми, заплашвайки ги с отдръпване като акционери.
В Русия, която влиза в първата в света тройка по рандеман на нефт и заемаща второ място по доставки на газ, преходът към зелена енергетика се реализира доста постепенно. Добивът на петрол и газ са основни браншове за нея, даващи към 40 % от държавните доходи. Компаниите не желаят да се занимават с планове за възобновими източници, защото са с едни от най-ниските индустриални разноски.
Фокусът на вниманието към различните източници на сила и цялостният отвод от атомна и въглеводородна енергетика „ са ефектни, само че неефективни “ и водят до проблеми, споделя Путин.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР