Олга САМОФАЛОВА, ВзглядСлед Полша и Германия сега и в България

...
Олга САМОФАЛОВА, ВзглядСлед Полша и Германия сега и в България
Коментари Харесай

България започна лов на активите на руския бизнес

Олга САМОФАЛОВА, " Взгляд "
След Полша и Германия в този момент и в България желаят да лишават активите на съветските компании. Под удара попадна пристанището на " Лукойл " в Бургас. Но в страната съветската компания има и рафинерия и мрежа бензиностанции, които също може да се окажат на мушка. Българските управляващи работят недалновидно и може да се окажат с празни ръце, тъй като са им дали изключение от петролните наказания на Европейски Съюз.
Една от парламентарните групи в България предложи да се прекъсне концесията с " Лукойл " на пристанищния терминал Росенец. Концесията беше подписана през 2011 година за 35 години, а по-късно даже беше удължена. 
" Винаги е имало подозрения във връзка контрола над това пристанище. Целта ни е влизането в Шенген и това ще е огромна и ясна крачка в тази посока. Министерството на превоза съобщи, че може да ръководи пристанището. Така ще има приходи, които ще влязат в хазната ", съобщи депутатът Кирил Петков. Негови сътрудници също обявиха, че договорът е подписан в други времена и при друго държавно управление, което позволява неточност в това отношение. И най-после те упрекнаха съветската компания в контрабанда. 
На собствен ред " Лукойл "  > опроверга всички обвинявания, включително за контрабанда > " Държавните органи непрекъснато правят инспекции на терминала Росенец. Не са открити нарушавания и отклонения от изискванията на концесията и нормативните актове, което се удостоверява от съответните протоколи ", акцентира компанията. Също по този начин тя отхвърля обвиняванията в политическа ангажираност. " Ние изцяло и строго съблюдаваме законодателството на Република България и на Европейски Съюз ", споделят в компанията. 
" Лукойл " дефинира като като голословни и отрицателно влияещи на имиджа и репутацията на компанията заявките по собствен адрес на българските депутати.  Затова " Лукойл Нефтохим Бургас " възнамерява да се обърне към съда за отбрана на деловата си известност. 
Дори и в случай че " Лукойл " доставя петрола си в българския терминал, който ръководи, а компанията прави точно това, то това не може да се назова контрабанда. България получи изключение от ембаргото на Европейски Съюз за доставките на съветски нефт до края на 2024 година Тоест съветският нефт продължава да влиза изцяло легално в българските пристанища. 
Затова и поражда въпросът до каква степен на самия " Лукойл " ще му е нужно да резервира концесията след разпространяването на глобите върху българските пристанища от януари 2025 година, т.е., когато компанията към този момент не може да приема съветски нефт в Росенец?
" Лукойл " се пробва да построи вертикално-интегрирана компания в Европа. Сам добива нефт, самичък го приема в пристанището, насочва го в своите рафинерии, а по-късно горивото се изпраща към неговите бензиностанции. Но компанията се изтласква от преработката, както стана в Италия, а в този момент и от българското пристанище. При такива условия разривът на съглашението за концесия може да бъде не най-лошия вид за " Лукойл ". Въпросът е само при какви условия ще се скъса договорът ", разсъждава Игор Юшков - специалистът от Финансовия университет при държавното управление на РФ и Фонда за национална енергийна сигурност. 
Експертите показват очевидната наклонност съветският бизнес да се изтласква от Европа. > Но това се случва по друг метод > " На места съветският бизнес съумява да излезе с минимални загуби. Например " Лукойл " съгласува продажбата на рафинерията си в Сицилия. Тоест това беше договорка и компанията излезе от цялата история с някакви пари. Наистина, в други случаи обстановките са по-лоши ", споделя специалистът от ФНЕС. 
Например Полша за момент взе и национализира каузи на " Газпром " в оператора на газопровода " Ямал-Европа ". По същия метод Варшава постъпи с дъщерната компания на " Новатек " - частна компания. Освен това Полша към този момент започва продажбата на тази компания. Дори Германия подхваща такива срамни стъпки. Берлин прибра немските активи по преправка на нефт от " Роснефт " и национализира всичките немски дъщерни компании на " Газпром ". В това отношение " Лукойл " много сполучливо излезе от Италия. 
Ще се повтори ли в България позитивният опит или не? Предвид началото на острата акция против " Лукойл " в България, специалистите се съмняват в позитивния завършек на историята.
При това в България " Лукойл " има освен пристанище, само че и рафинерия в Бургас с потенциал от 8,8 млн. тона и мрежа от повече от 500 бензиностанции. " Лукойл България " управлява над 50% от търговията на дребно с гориво, а също е водач в търговията на едро със смазочни материали.
Любопитно е, че през януари западните медии твърдяха, че от завода на " Лукойл " в България през 2022 година се доставя гориво на Украйна. Тогава съветската компания още веднъж трябваше да се пази от обвиняванията и да заплашва със съд, с цел да отбрани репутацията си.
" Няма подозрение, че загубата на всички български активи ще стане видим удар за компанията. Но и България ще пострада: предходната година националният бюджет получи към 50 млн. евро от данък-печалба на " Лукойл ", а тази година още към 350 млн. евро ", споделя Артьом Деев, началник на аналитичния отдел на AMarkets.
България може да остане с празни ръце, в случай че отнеме активите на компанията, още повече в условия на изключване от глобите до края на 2024 година, споделя Юшков. Ще се лиши и от съветски нефт и от обезпечените заплащания от " Лукойл ", в това число за наема на пристанището. Като цяло насъбраните вложения на съветската група за последните 20 години в България са над 4,1 милиарда $, а в страните от Европейски Съюз като цяло - към 14 млрд. 
Деев припомня, че > това не е първият опит  > да изтласкат " Лукойл " от българския пазар. Миналата офанзива приключи точно със единодушието на компанията за изплаща упоменатия налог, а също да зарежда в предприятието на единствено съветски нефт. " Затова, от една страна, офанзивите по съветската петролна компания несъмнено се ускориха по отношение на геополитическата обстановка. Но това по-скоро послужи като спомагателен тласък, а не като действителна причина ", счита Деев.
Българското държавно управление би трябвало скоро да одобри нужните нормативни актове. И едвам по-късно " Лукойл " ще има седмица, с цел да вземе някакво решение. Но в изискванията на стеснен експорт на нефт, рафинерията не може да работи. Затова, въпреки и компанията и да се обърне към съда, то правя оценка като съмнителна вероятността да издържи и този път ", счита Деев. 
" За жал може да се приказва за към този момент оформила се наклонност в западните страни за лишаване на имущество от съветските компании, по тази причина и в тази обстановка на процедура няма шансове за съблюдаване на правните правила. От политическа позиция единствено договореност сред страните може да докара до деескалация на процеса, само че както демонстрира практиката, Западът постоянно желае много висока цена за такива договорености. Затова най-вероятно " Лукойл " ще би трябвало да се концентрира върху страните от Азия и Близкия изток, в това число да развие логистичните вериги ", споделя Екатерина Новикова, доцент от катедрата по икономическа доктрина на Руския стопански университет " Плеханов ".
" Ако по-рано национализацията и карцерът на нашите активи в Европейски Съюз беше казус, то в този момент това от ден на ден се възприема като норма. Ако нещо е съветско, то може да се отнеме без да се стесняват и да се изясняват, даже и в случай че това нарушава личните им закони. Най-вероятно българите желаят да приготвят обществото, че " Лукойл " сякаш се занимава с неприятни каузи. Ако потвърдят нарушаване на контракта за концесия, тогава той може не просто да се скъса, само че и да не се платят никакви неустойки на компанията. Възможно е да накарат компанията да компенсира пропуснатите облаги за всичките бъдещи години ", заключва Игор Юшков. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР