Олеандър (лян, зокум, закум) е единственият вид на рода Nerium

...
Олеандър (лян, зокум, закум) е единственият вид на рода Nerium
Коментари Харесай

Всички имате вкъщи това растене: Внимание, колко от вас знаят ,че е отровно?

Олеандър (лян, зокум, закум) е единственият тип на рода Nerium (олеандрови) от семейство Apocynaceae (Зимзеленови). Наименованието на това семейство на британски, немски и други езици значи „ кучешка отрова “ – показателно за представителите на фамилията.

 


Разпространен е в природата в страните със средиземноморски климат (Гърция, Испания, Португалия) и съответстващите им пояси от Азия, Африка и Америка. В домашни условия се отглеждат култивирани сортове с друга багра на цветовете – бял, розов, червен, ален, лилав, както елементарни, по този начин и кичести.

Олеандърът е едно от най-силно отровните растения, известни на хората. Поглъщането единствено на едно листо – зелено или изсушено – може да провокира отравяне. Често отравяне от олеандър се получава, когато по неведение се употребяват негови клонки за шишове при печене на скара. Основното отровно вещество в олеандъра е кардиогликозидът олеандрин , който се употребява и в медицината (дозата прави отровата!). Открива се във всички елементи на растението, в това число и в нектара на цветовете(!). Признаците на отравяне се демонстрират няколко часа след приемането на части от растението – коремни болки, зашеметяване, унесеност, инфектиране на устната лигавица, диспнея (затруднено дишане), ускорение на пулса, покачване, разстройство (с кръв), кома и в тежките случаи на отравяне – летален излаз.

При отравяне с олеандър неотложно потърсете лекарска помощ!

Части на растението, съдържащи отровно вещество: всички елементи – листа, стебла, цветове, семена, нектар от цветовете (цветен прашец)
Отровно вещество: гликозид олеандрин
Признаци на отравяне:

коремни болки, покачване, повръщане, разстройство, зашеметяване, унесеност, интензивен пулс, инфектиране на устната лигавица, кома и летален край

 

forum.flowersnet.info
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР