Златното момче на Сър Алекс превърна Манчестър Юнайтед в кандидат за титлата

...
Оле-Гуняр Солскяр винаги ще бъде помнен като големият герой на
Коментари Харесай

Оле-Гуняр Солскяр винаги ще бъде помнен като големият герой на един от най-великите финали в Шампионската лига. Онзи мач на “Камп Ноу” през 1999 г., в който Манчестър Юнайтед губеше с 0:1 след изтичане на редовното време, но направи пълен обрат в добавеното време с голове на две резерви - а именно Теди Шерингам и Солскяр. Норвежецът се оказа златното момче на Алекс Фъргюсън, като му донесе първата Купа на европейските шампиони. Нападателят прекара 11 години на “Олд Трафорд” под ръководството на великия шотландски мениджър, който донесе и най-големите успехи в историята на клуба.

Но след оттеглянето на Сър Алекс през 2013 г. “червените дяволи” не само не успяват да спечелят титлата, но дори и реално да участват в битката за първото място. В изминалите 7 сезона най-често шампионски поводи за радост имаха “шумните съседи” от Манчестър Сити (3), два пъти триумфира Челси, а дори и Лестър прегърна трофея, а преди няколко месеца историческият враг №1 на Юнайтед - Ливърпул, сложи край на 30-годишното очакване. В описания период Тотнъм например много по-често влизаше в ролята на истински конкурент за върха, отколкото това се удаваше на “червените дяволи”. Максимумът за тях беше второто място през сезон 2017/18, като завършиха на 19 точки зад доминиращите “граждани” на Пеп Гуардоал. Големи имена в треньорската професия като Луис ван Гаал и Жозе Моуриньо не успяха да върнат шампионската слава на Манчестър Юнайтед.

А когато Специалния беше уволнен преди Коледа през 2018 г., на негово място дойде Солскяр. Първоначално като временен наставник, която трябваше да се върне в своята родина, за да продължи работата си в Молде. Норвежецът обаче стартира сензационно добре, което накара шефовете на клуба от “Театъра на мечтите” да му дадат статут на постоянен мениджър. И още от първите му дни на поста всички виждаха в на пръв поглед миловидното лице на Оле наследството от шампионския манталитет на суровия Алекс Фъргюсън.

Норвежецът още не е донесъл трофей на “Олд Трафорд”

Но първоначалният ентусиазъм бързо беше потушен, като дойдоха и неизбежните проблеми. И все пак в първия си пълен сезон Солскяр изведе Ман Юнайтед до трето място и съответно до завръщане в Шампионската лига. В другите три турнира “червените дяволи” достигнаха до полуфиналите, но неизменно бяха спирани преди последния мач за трофея - както във ФА Къп и Купата на лигата в Англия, така и в Лига Европа отборът достигна до полуфиналите, където отстъпи на бъдещия носител на трофея Севиля с 1:2.

Само преди няколко седмици Солскяр беше изправен на ръба след провала на отбора в Шампионската лига. Футболните анализатори от Betindex припомнят, че съдбата на норвежеца се поставяше под въпрос след загубата от РБ Лайпциг, която стана причина “червените дяволи” да се прехвърлят от ШЛ към Лига Европа.

Но неуспехът в турнира на богатите пък беше компенсиран от забележителна серия във Висшага лига. Манчестър Юнайтед записа 13 поредни мача без загуба в английското първенство, като спечели 10 от тях. “Червените дяволи” не се дадоха и на Ливърпул, като дори могат да бъдат малко по-недоволни от нулевото реми с оглед на факта, че създадоха по-чистите положения.

За първи път от 8 години насам - или за първи път от ерата на Сър Алекс, грандът от “Олд Трафорд” оглави класирането

Това се случи по средата на един изключително оспорван сезон, в който Ливърпул се бори да запази титлата, Ман Сити се опитва да си я върне, а Тотнъм на Жозе Моуриньо също не крие амбициите. Но на този фон златното момче Оле отново се оказва безценен за “червените дяволи”. Те може би не са готови да стъпят на върха още през този сезон, но едно нещо е сигурно - великият Манчестър Юнайтед отново е кандидат за титлата.
Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР