Олдрин, който е на 94 години и е единственият жив

...
Олдрин, който е на 94 години и е единственият жив
Коментари Харесай

Фестивал, филм и пълнолуние бележат 55-ата годишнина от кацането на Луната на мисията Аполо 11

Олдрин, който е на 94 години и е единственият жив член на екипажа на " Аполо 11 ", ще бъде съществена фигура на церемония гала в Музея на космоса в Сан Диего довечера
Космосът обезпечи пълнолуние за 55-ата годишнина от първото кацане на Луната през този уикенд, когато поредност от събития ще почетат астронавтите Нийл Армстронг и Едуин " Бъз " Олдрин, стъпили за пръв път на Луната, заяви Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция. 

Олдрин, който е на 94 години и е единственият жив член на екипажа на " Аполо 11 ", ще бъде съществена фигура на церемония гала в Музея на космоса в Сан Диего довечера. С него ще бъде и астронавтът Чарли Дюк, гласът в контролната зала на НАСА на 20 юли 1969 година при кацането на Луната.

Астронавтът от Аполо 11 Нийл Армстронг стъпва по повърхността на Луната, оставяйки след себе си отпечатъци, 20 юли 1969 година (Източник: NASA via AP/ БТА)

Ако не съумеете да стигнете до Сан Диего, Кейп Канаверал или Хюстън, има голям брой други способи да отбележите годишнината от кацането на хора на Луната, измежду които е и новият филм " Покажи ми Луната " с присъединяване на Скарлет Йохансон. Всичко, обвързвано с задачата " Аполо 11 ", може да бъде прегледано на специфичен уеб страница на Националния авиационен и галактически музей на " Смитсониън ".

Отпечатък, оставен от един от астронавтите по време на задачата Аполо 11, се вижда в меката, прахообразна повърхнина на луната на 20 юли, 1969 (Източник: NASA via AP/ БТА)

Ако не друго, можете да съзерцавате пълнолунието в нощта против неделя.

Космическият център " Кенеди " на НАСА организира лунен фестивал в туристическия си комплекс, единствено на няколко километра от мястото, откъдето е изстреляна ракетата " Сатурн V ", извела в орбита галактическия уред с астронавтите Армстронг, Олдрин и Майкъл Колинс на 16 юли 1969 година В събитието се включва и Космическия център " Джонсън " на НАСА в Хюстън, където е бил контролният пункт на задачата.

Астронавтът Едуин " Бъз " Олдрин театралничи за фотография до флага на Съединени американски щати, подложен на Луната по време на задачата Аполо 11 на 20 юли 1969 година (Източник: NASA via AP/ БТА)

Отраженията на астронавта Нийл Армстронг, флага на Съединени американски щати, лунния модул и телевизионната камера се виждат в маската на лицето на астронавта Едуин " Бъз " Олдрин. Снимката му е направена от Армстронг, до момента в който се разхождат по повърхността на Луната, 20 юли, 1969 (Източник: NASA via AP/ БТА)

Армстронг е израснал в Уапаконета, щата Охайо, където е основан Авиационният и галактическия музей " Армстронг ". Събитията във връзка годишнината от лунната задача от 1969 година в събота стартират с две надпревари Run to the Moon, които ще бъдат последвани от изстрелване на ракетни модели и демонстрации на въздушни тунели.

Астронавтът от Аполо 11 Нийл Армстронг стъпва на повърхността на Луната на 20 юли 1969 година (Източник: NASA via AP/ БТА)

Джон Глен, първият американец, летял в околоземна орбита, е живял в другия завършек на щата, в Ню Конкорд. Музеят " Джон и Ани Глен " там приема гости в събота.

Капсулата " Колумбия ", с която Армстронг, Олдрин и Колинс се завръщат на Земята, пада в Тихия океан на 24 юли 1969 година

Тя е открита и извадена на повърхността от екипажа на самолетоносача " Хорнет ", който през днешния ден е част от експозицията на музей в Аламида, Калифорния. Астронавтите са били под карантина на борда на самолетоносача. Там са съхранявани в началото и проби от лунната повърхнина, взети от екипажа, преди да бъдат признати от НАСА в Хюстън. Днес в музея е планувано празненство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР