Олаф Шолц със сигурност е приел мантията на Ангела Меркел

...
Олаф Шолц със сигурност е приел мантията на Ангела Меркел
Коментари Харесай

Евронюз: Как Олаф Шолц промени ролята на Германия в ЕС

Олаф Шолц сигурно е приел мантията на Ангела Меркел като " канцлер на рецесията ", в случай че може да се съди по първата му година на поста.

Войната на европейска земя избухна единствено два месеца след началото на мандата му, а продължаващата полемика за това какъв брой военна и финансова поддръжка би трябвало да окаже Европейският съюз на Украйна постоянно се върти към най-голямата стопанска система на блока.

Десетилетната мощна енергийна взаимозависимост на Германия от Русия беше необятно разобличена и наказана, а бързането на Шолц да откри други възможности на съветския газ докара до напрежение сред съдружните партии в младото немско държавно управление и ги принуди да създадат непълен противоположен завой от задачите си в региона на политиката за климата.

Пълзящата инфлация заплашва постпандемичното възобновяване на стопанските системи в цяла Европа и главното терзание на немските гласоподаватели е дали ще могат да си разрешат да включат отоплението си тази зима.

Ето по какъв начин Олаф Шолц промени ролята на Германия в Европа.

Важен състезател в Европа, само че не преобладаващ

Шолц желае Германия да бъде значим състезател в Европа, само че към този момент не преобладаващ, споделят специалисти.

Ларс Хайдер, основен редактор на вестник „ Хамбургер Абендблат “ и създател на биографичната книга „ Олаф Шолц: Пътят към властта “, съобщи пред „ Евронюз “, че всъщност Олаф Шолц е воден от убеждението, че Европа може да продължи да съществува в света през XXI век, единствено в случай че е обединена и единна.

„ Това е и повода, заради която той не тласка напред и не поема водеща роля, както неведнъж се изисква. Германският канцлер не трябва повече да основава усещането, че в последна сметка той взема решение какво и по какъв начин да се случи в Европа “, съобщи Хайдер.

Страната, която в миналото бе показана като „ неохотния хегемон “ от списание „ Економист “ през 2013 година, видимо отстъпва обратно, с цел да се трансформира в по-равностоен сътрудник при Шолц.

Хайдер също по този начин счита, че напрежението сред новия канцлер и френския президент Еманюел Макрон по въпроси като енергийната рецесия и връзките с Китай е било пресилено от медиите.

„ Отношенията сред Германия и Франция не са толкоз неприятни, колкото се изкарват. Олаф Шолц несъмнено знае цената на оста Берлин-Париж и също по този начин знае, че Франция е най-важният сътрудник на Германия, най-малко в границите на Европейски Съюз “, сподели той.

Не поема опасности и не е водещ във връзка с Украйна

Въпреки че Германия дава на Украйна непрекъсната военна, краткотрайна и финансова поддръжка, някои считат, че Германия има историческа отговорност да поеме доста по-активна - а освен реактивна - роля в подпомагането на Украйна в битката с съветското настъпление.

Германският канцлер стоеше един до друг с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на пътуването ѝ до Берлин през октомври 2022 година и повтори апела си към интернационалните сътрудници да се спогодят за „ проект Маршал “ за Украйна, с цел да ѝ оказват помощ да се възвърне от вредите на войната.

Той призна, че за това ще са нужни милиарди евро и долари през идващите години.

Д-р Щефан Майстер, началник на програмата „ Международен ред и народна власт “ в Германския съвет за външни връзки (DGAP), съобщи, че решението на Германия да усили зависимостта си от съветската сила даже след анексирането на Крим през 2014 година е „ провалена политика “.

„ Това е фалит на немската Остполитик... тя се провали, не предотврати тази война “, сподели той.

Майстер признава, че Германия към този момент е направила „ повече, в сравнение с постоянно се разисква във връзка с доставките на оръжие и финансовата поддръжка “ за Украйна, само че че Шолц към момента носи отговорност да оформи европейския отговор повече, в сравнение с до момента.

„ Той (Шолц) не обича да поема опасности. Всъщност той не поема водеща роля във връзка с Украйна; нито във вътрешната политика, нито на европейско равнище. Мисля, че това отслаби Европейски Съюз и го направи още по-зависим от дейностите и реакциите на Съединени американски щати “, сподели той.

„ Наистина не е задоволително за обстановката, в която се намира Европа сега, най-голямата стопанска система в Европа да не е водеща по основни въпроси, свързани с Украйна в тази война “.

Майстер счита, че немският - и европейският - отговор би трябвало да бъде по-далновиден и стратегически, а не просто „ калпави “ реакции на събитията в хода на тяхното развиване.

„ Мисля, че би трябвало да се подготвим за по-дълга война във връзка с поддръжката за Украйна... Затова желая да видя финансов проект за оцеляването на Украйна в границите на да речем идващите две години, във връзка с месечно, годишно финансиране на украинския бюджет “, сподели той.

„ Имам усещането, че повече обсъждаме възобновяване на Украйна, в сравнение с непосредствените потребности на Украйна за идната година “.

Подкрепата за Украйна измежду немските жители остава висока, само че Шолц ще би трябвало да задържи гласоподавателите на своя страна, в случай че разноските за войната продължат да се натрупат още доста месеци или години.

Да променим политиката за климата?

Политиката в региона на изменението на климата остава значим проблем за немските и европейските гласоподаватели, само че напредъкът във вътрешен проект е възпрепятстван, защото Шолц реши да резервира атомните електроцентрали в употреба по-дълго, да изгаря повече въглища и да откри други източници на природен газ като решения за попречване на енергийна рецесия вкъщи.

Това беше горчиво хапче, което Зелената партия трябваше да преглътне.

Както съобщи пред „ Евронюз “ Расмус Андресен, немски народен представител от Зелените, в този момент най-важното е да се съблюдават дълготрайните цели в региона на политиката за климата, залегнали в съдружното им съглашение.

„ Мисля, че Олаф Шолц схваща, че в случай че желае да ръководи със Зелените и желае да си обезпечи тяхната поддръжка, тогава би трябвало да извърши задачите във връзка с климата “, сподели той.

„ Става въпрос за оказване на напън върху него и от нашия съдружен сътрудник (либералните демократи - СвДП) и мисля, че след две или три години Германия ще бъде в доста по-добро състояние, когато става въпрос за политиката в региона на климата “.

Андресен е оптимист и за напредъка, който към този момент е реализиран на европейско равнище с тежестта на Германската зелена партия зад тила на Шолц през последната година.

„ Ако погледнем първата година, изключително когато става въпрос за договарянията по пакета " Подходящ за 55 " на Европейски Съюз, може да се види ролята, която немското държавно управление - министерството на климата, а също и външното министерство - изигра в договарянията на европейско равнище. Можете да видите голяма разлика сред това, което беше направило предходното държавно управление, и това, което направи новото държавно управление “.

Въпреки че личните цели на Шолц в региона на политиката за климата може да не са амбициозни, Зелената партия ще продължи да му търси сметка в Берлин и Брюксел, споделят специалистите.

Търси своето място на европейско равнище

Мнението на Брюксел е, че Шолц „ не е желал да играе водеща роля “, когато е ставало въпрос за взаимния отговор на войната в Украйна, изяснява Андресен, само че също по този начин признава, че това е първата година на Шолц на поста и той „ към момента търси своето място на европейско равнище ".

Продължаващата война на прага на Европейски Съюз се нуждае от по-добра тактика в средносрочен и дълготраен проект, споделят специалистите.

Освен това Европейски Съюз би трябвало да огледа в бъдещето по сериозни въпроси като сигурността, политиката във връзка с изменението на климата и имиграцията и други

Популярността на немския канцлер в Германия изостава от тази на министрите му от Зелената партия Аналена Баербок, и Роберт Хабек, съгласно ноемврийските изследвания на „ Форшунгсгрупе “.

Шолц не желае Германия да бъде преобладаваща мощ в Европа, само че това отвращение да поеме отговорност се пояснява като безучастие, споделят мнозина. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР