Олаф Шолц наследи Ангела Меркел като германски канцлер преди близо

...
Олаф Шолц наследи Ангела Меркел като германски канцлер преди близо
Коментари Харесай

Западът чака новия канцлер на Германия да поеме управлението

Олаф Шолц наследи Ангела Меркел като немски канцлер преди близо два месеца, само че Западът към момента чака той да сложи своя щемпел върху най-голямата стопанска система в Европа, написа Bloomberg.

Шолц е под възходящ напън да заеме позиция против Русия във връзка с нейното военно струпване покрай Украйна, както и изправен пред вътрешни компликации, в това число разразилата се зараза от ковид и рецензии към проектите си за разноски.

Той има опция да отговори на критиците, когато потегля за първото си пътешестване до Вашингтон като канцлер в неделя. Срещата му с президента Джо Байдън в Белия дом в понеделник слага началото на интервал на по-интензивна интернационална активност.

Степента на напън към Шолц стана ясна в сряда, когато вестник Sueddeutsche Zeitung написа заглавие " Къде е Шолц? ", това сложи под въпрос ангажираността на канцлера с напрежението към натрупването на военни сили на Русия на границата с Украйна. Москва неведнъж отхвърля проекти за навлизане в Украйна.

Същата вечер той се оказа в изявление с националния ефирен оператор ZDF. Подтикнат да отговори на мненията на някогашния канцлер Герхард Шрьодер - социалдемократ като Шолц, който в този момент работи като лобист за съветската промишленост - обвинявайки Украйна в " дрънчене на оръжия ", тихият 63-годишен мъж сподели: " Има единствено един канцлер и това съм аз ".

Това, което Шолц не направи, бе да изложи явен проект по какъв начин да се реагира на рецесията. Вместо това той повтори нормалните си точки, а точно, че всички разновидности за налагане на ответни наказания против Русия са на масата, само че доставката на оръжия, които да оказват помощ на Украйна да се отбрани, са отхвърлени.

Макар че да следва 16-годишното ръководство на Меркел нямаше да е елементарно, Шолц не дава никакви индикации по какъв начин ще се възползва от момента. Миналата седмица той не взе участие в дебата на своята партия по отношение на политиката на СДП по отношение на Русия и направи няколко хода, с цел да си обезпечи по-голямо наличие на интернационалната сцена - за разлика от дейната дипломация на френския президент Еманюел Макрон.
 Макрон и Шолц приканват за деескалация в Украйна
Макрон и Шолц приканват за деескалация в Украйна

Макрон ще приказва с Путин в петък

Няма явен дневен ред

Стартът на Шолц удари известността на партията му. Подкрепата е спаднала до 23% от немските гласоподаватели, падайки под водените от християндемократите консерватори за първи път от преди изборите през септември.

Бившият финансов министър реализира тясна победа с обещанието да съчетае постоянния метод на Меркел към държавното управление с промени за модернизиране на немската стопанска система. Оттогава той сътвори ръководещ съюз от лявоцентристката СДП, Зелените и пазарно насочените Свободни демократи, с дребни признаци на напрежение макар другите идеологически разлики.

Оттогава обаче обединението няма явен дневен ред. В битката против ковид, може би определящият проблем на десетилетието, държавното управление предизвести за липса на ваксини и по-късно стегна рестриктивните мерки за неимунизирани хора. Случаите, провокирани от омикрон, остават извънредно високи.

При различен крах немският орган за наблюдаване на обществените разноски прикани държавното управление да се откаже от проектите за прекачване на 60 милиарда евро от миналогодишния бюджет към фонд за финансиране на бъдещи планове в региона на климата, наричайки това несъвместимо с конституционните правила за разноските.

Първоначалното неспокойствие към държавното управление на Шолц " очевидно се разсейва ", сподели Манфред Гюлнер, началник на социологическия институт Forsa.

Кризата в Украйна е сериозен тест за Шолц. Това визира голям брой аспекти, които усложняват позицията му. Във вътрешността неговата партия, която обичайно поддържа ангажирането с Русия, е в несъгласие по отношение на това какъв брой нападателно би трябвало да се опълчва на Кремъл.

Докато историческата виновност за Втората международна война също играе роля в позицията на Германия, енергийната сигурност е по-непосредствена грижа.

Тъй като Германия стопира атомните електроцентрали и последователно отстранява въглищата, тя става все по-зависима от съветския газ за отопление на домове и за зареждане на електроцентрали за индустриални колоси като BASF SE и Volkswagen AG. Последствията от боен спор в Украйна могат да изложат на риск тези доставки.
 Шолц пътува за Москва средата на февруари
Шолц пътува за Москва средата на февруари

Канцлерът ще посети и Зеленски

По-ясна позиция

Срещата на Шолц с Байдън евентуално ще се окаже сериозна. Лидерите бяха показани от Меркел на срещата на Групата на 20-те през октомври, а Белият дом настояваше Германия да играе по-активна роля в геополитиката.

Макар че е малко евентуално Шолц да пренасочи изцяло външнополитическия метод на Германия, той би могъл да заеме по-силна или най-малко по-ясна позиция. Ако не, рискът е противници да запълнят празнотата.

В скорошен спор в Бундестага, Фридрих Мерц, някогашният антагонист на Меркел, определен през януари за нов водач на ХДС, сподели, че Германия сега се преглежда като ненадеждна - положение на нещата, за което той упреква Шолц.

Посещението на Шолц във Вашингтон слага началото на поредност от срещи, които биха могли да му обезпечат по-устойчиво наличие в световните въпроси. След завръщането си в Берлин той ще се срещне с водачите на някогашните руски републики Естония, Латвия и Литва, както и с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Натискът доближава кулминационна точка идната седмица, когато Шолц би трябвало да пътува за Киев на 14 февруари. Той се насочва към Москва за диалози с президента Владимир Путин ден по-късно.

Украйна ще се надява на повече от едни 5000 защитни каски и полева болница от европейския стопански мотор. Андрий Мелник, украинският дипломат в Германия, упрекна администрацията на Шолц, че държи главата си в пясъка.

" Тази политика, сходна на щрауса, би трябвало да бъде прекъсната ", сподели той.
 Шолц отива в Съединени американски щати и изпраща мощен сигнал на съдружниците към Москва
Шолц отива в Съединени американски щати и изпраща мощен сигнал на съдружниците към Москва

Тясната съгласуваност с европейските сътрудници и със Съединени американски щати е доста важна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР