Олаф Шолц и Джо Байдън изглежда са предопределени да имат

...
Олаф Шолц и Джо Байдън изглежда са предопределени да имат
Коментари Харесай

"Северен поток 2" все още може да саботира германско-американските отношения

Олаф Шолц и Джо Байдън наподобява са предопределени да имат толкоз сърдечни връзки, колкото Ангела Меркел и Барак Обама. Бъдещият немски канцлер и американският президент са атлантисти в лявоцентристкия си политически набор, които са отдадени на битката с изменението на климата. Шолц назова Америка " най-близкия и значим сътрудник на Европа ". Като финансов министър той се разбираше добре с администрацията на Байдън.

Въпреки това една геополитическа главоблъсканица хвърля огромна сянка върху връзките им. " Северен поток 2 ", неотдавна приключеният 1230-километров подводен газопровод от Русия до Германия, среща гневна опозиция от Конгреса на Съединени американски щати. Байдън също се опълчва на него, само че се отхвърли от наказания през май, с цел да избегне спор с непосредствен съдружник. Ако републиканските сенатори получат каквото желаят, той въпреки всичко може да бъде заставен да ги наложи.

Водени от сенатора от Тексас Тед Крус, републиканците в Сената упорстват за нови наказания посредством изменение на Закона за позволение за национална защита (NDAA). На 1 декември Сенатът трябваше да гласоподава 21 промени в NDAA, в това число това, включващо глобите за " Северен поток ". Но гласуването беше отсрочено, защото републиканците се пробваха да прибавят още ремонти. Круз и неговите съдружници също блокират назначението на няколко десетки дипломатически чиновници, в това число американските посланици в Германия, Израел и Египет, с цел да засилят натиска върху Байдън.
Доводите
Много американски законодатели се опълчиха на " Северен поток ", откогато съветският държавен газов колос " Газпром " сплоти напъните си с пет европейски енергийни компании през 2015 година, с цел да го построи на цена от 9.5 милиарда евро (11 милиарда долара).
Реклама
Те се безпокоят, че новият газопровод, който удвоява потенциала на Русия за експорт на газ за Германия, ще усили зависимостта на Европа от съветската сила. Те се тормозят, че това ще лиши Украйна (и Полша) от директни такси от към 2 милиарда $ годишно от съществуващите тръбопроводи, които минават през тяхна територия, и ще улесни Русия да понижи доставките през зимата за Източна Украйна. И настояват, че сегашната инфраструктура към този момент обезпечава задоволителен потенциал за енергийните потребности на Европа. Американското опълчване по отношение на Северен поток в допълнение се подхранва от натрупването на военни сили на Русия на границата ѝ с Украйна.

Германците настояват, че газопроводът не съставлява опасност за Украйна, стига да се приложи по този начин нареченото " взаимно изказване ". Това е съглашение, което напускащият Ангела Меркел и Байдън подписаха през юли, в което Германия даде обещание да предприеме дейности, в това число да наложи наказания на Европейски Съюз, в случай че Русия употребява силата като оръжие против Украйна. Изявлението също по този начин планува, че Русия би трябвало да съблюдава съглашението си за пренос на газ с Украйна и да го удължи след 2024 година с до 10 години. Германия назначи специфичен делегат, който да помогне за предоговарянето на съглашението за пренос.
Нови проблеми
Въпреки това газопроводът се сблъсква с нови проблеми. Освен възходящия напън от Конгреса в средата на ноември немският енергиен регулатор спря процеса по узаконяване на газопровода. В него се споделя, че с цел да получи лиценз за употреба, консорциумът " Северен поток " би трябвало първо да записва немско дъщерно сдружение според немското комерсиално законодателство, което ще докара до закъснение.

Обширното съдружно съглашение на Германия не загатва непосредствено " Северен поток ". В него се споделя единствено, че европейското енергийно законодателство " се ползва за енергийни планове в Германия ". Аналена Бербок, съпредседател на Зелената партия, която скоро ще бъде външен министър, е неприкрит критик на газопровода. Миналия месец тя упрекна Русия, че се пробва да изнудва немското държавно управление да разреши на " Северен поток " да стартира да работи, като поддържа високите цени на газа. И въпреки всичко в последна сметка евентуално Шолц ще бъде този, който ще реши позицията на държавното управление му във връзка с газопровода. Лидерите на неговата Социалдемократическа партия поддържат газопровода, който съгласно тях усъвършенства енергийната сигурност на Европа. Дейността на газопровода към момента наподобява евентуално да продължи напред, само че връщането към хармонията на ерата Меркел-Обама е надалеч.
Реклама
2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР