Октомври е месецът на златната есен. Лятото вече е позабравено,

...
Октомври е месецът на златната есен. Лятото вече е позабравено,
Коментари Харесай

Южен вятър през октомври предвещава скорошен сняг

Октомври е месецът на златната есен. Лятото към този момент е позабравено, а зимата е към момента надалеч. През този месец най-често доминира антициклоналния вид време - нощите са хладни, а денем е слънчево и топло.

Средноденонощните температури  постепенно се намаляват от 15 - 17 градуса при започване на месеца до 7 -10 градуса в края. Въпреки че денят също понижава, в топли и слънчеви дни оптималните температури постоянно надвишават 20 градуса.

През октомври междинните минимални температури са сред 4 и 9 градуса, а междинните оптимални сред 16 и 21 градуса. 

Валежните интервали за месеца са в края на първата десетдневка и началото на втората  десетдневка и през третата десетдневка от 20 до 27 октомври.

Тази година октомври се чака да бъде със междинни температури с 1-2 градуса над нормата - от 17 до 22 градуса. Валежите ще са под междинните. Това сочи прогнозата на Петър Янков, дежурен синоптик на ТВ-МЕТ, за " Труд ".

Месецът ще стартира със слънце и температури в обитаемоте места от 25  до 30 градуса. От 5 до 7 октомври се чака дъждовно време, с оптимални температури сред 17 и 24 градуса.

Повече превалявания, сред 7 до 11 л/м2,  се чакат над източната половина от страната.

От 11 до 16 октомври ще бъде най-вече слънчево и относително топло с температури до 23 до 29 градуса. Ще бъде уместно както за туризъм във високите елементи на планините.

Периодите с превалявания са от 22 до 24 октомври, със слаби превалявания (под 5 л/м2) в източните и в южните региони, от 29 до 31 октомври – с превалявания в южните и централни региони до 10 л/м2,над Дунавската низина под 5 л/м2.

По планините и над 2200 метра надморска височина, ще превали и влажен сняг.

Температурите ще се намаляват. От 27 до 31 октомври сензитивно ще се намалят температурите - от негативни сутринта, до 9 - 14 градуса денем.

Опасни феномени

Мъгли и ниски области в низините

Месецът ще стартира със слаба геомагнитна интензивност. Временно геомагнитната интензивност ще се увеличи като на Балканите не се чакат магнитни стихии. От 22 до 24 октомври се чака нараснала интензивност, няма условия за геомагнитни стихии и на междинните ширини, в това число и на Балканите. След 24 октомври земното магнитно поле ще се успокои и през множеството дни ще бъде умерено.

Характерни за октомврийските утрини са мъглите и ниските облаци. Тези феномени са най-чести в низините, котловините и към водните басейни през ясните нощи. През деня слънцето бързо усъвършенства видимостта и можем да се радваме на златната есен. Това е най-цветният месец в планините. Високите била и върхове постоянно побеляват от сняг, а гористите пътеки се засипват със пъстър килим от падащите листа на дърветата.

Слънце на Петковден носи дъжд на Димитровден

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са учредени на обичайните знания и наблюдения върху придвижването на небесните тела, атмосферните феномени, държанието на животните, положението на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския собственик и нормално те се предават от потомство на потомство като доказано от практиката знание.

За октомври националната метеорология гласи, че южен вятър през октомври предвещава неотдавнашен сняг. Ако на Петковден (14 октомври) времето е положително, на Димитровден ще е неприятно. На този ден в случай че грее слънце, зимата ще е неприятна. Каквото е времето на Димитровден (26 октомври), такова ще бъде по Коледа. Ако вали, ще вали и на Гергьовден.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР