Октоберфест започва днес в градската градина на Мюнхен. Баварската столица

...
Октоберфест започва днес в градската градина на Мюнхен. Баварската столица
Коментари Харесай

Откриват Октоберфест

Октоберфест стартира през днешния ден в градската градина на Мюнхен. Баварската столица чака към 6 млн. жадни за бира гости, които ще преминат през неповторимото събитие.

Най-голямото национално забавление води началото си от 1810 година Тогава се е чествала сватбата на принц Лудвиг, а масите са били подредени в градината, наречена на брачната половинка му Терезия - както се назовава поляната и до през днешния ден.

Октоберфест ще продължи т.г. до 3 октомври.


В сновните павилиони на локалните производители, които постоянно са едни и същи (нови участници не се допускат), цените са единствено на литър питие и са нормирани. Тази година бирата гони 15 евро.

Ето и някои любопитни обстоятелства, които може би не знаете, събрани от уеб страницата " Хасиенда "

1. Октоберфест НЕ Е почнал като бирен фестивал

Да! Противно на това, което всеки от вас си мисли, Октоберфест не е почнал като бирен фестивал, а е бил мотив за отбелязване на годишнината от брака на Тереза ​​на Сакс-Хилдбургхаузен и Лудвиг I, принц на Бавария. Първото тържество се е провело през 1810 година и до ден сегашен годишнината се чества всяка година, само че без даже капка бира!

Нещата се трансформират фрапантно, когато през 1819 година обичайният церемониал на конете се заменя с този на пивоварите. В допълнение към това, Октоберфест се назовава от жителите на Мюнхен с името " Wiesn ", което произлиза от " Theresienwiese ", мястото, където се организира събитието, което е същото място, където се е омъжила принцеса Тереза. Случайност?

2. Октоберфест е бил отменян цели 26 пъти!

Причините са били основно войни и епидемии от холера, а измежду последните - коронавирусната пандемия. По време на стотното издание са изпити 120 000 литра бира, съответстващи на почти 1,500 вани.

3. Обичайна бира не се сервира в Октоберфест

Фестивалът не предлага елементарна бира, а специфични бири, наречени " Oktoberfestbier. " Специално създадени от шест исторически пивоварни в Мюнхен и обслужвани в 13 великански марки. Както казахме.. всичко това -  единствено за Октоберфест.

До 1892 година бирата не се сервира в стъклени чаши, а в каменни чаши. Сега известните литрови чаши съставляват " сувенирите ", които са най-популярните Октоберфест.

4. Другата страна на Октоберфест

На Октоберфест освен алкохолът тече като река! Друга специфичност е неговата национална музика: В тентите постоянно има банди, които свирят обичайна баварска музика, само че също по този начин и известни песни. Интересно е, че в случай че скучаете -  можете да хапнете салами или свински крайници, до момента в който се пробвате да стреляте с лък и арбалет!

5. Алкохолно състезание

Бирата на Октоберфест е по-силна от елементарните бири. Това не пречи да се употребяват 7 млн. литра бира!

6. Не пий без позволение!

Не си представяйте, че на Октоберфест може да пиете свободно бира. Не е разрешено пиенето преди кметът да стартира първото буре с бира, с церемонията по “O`zapft is ”.

7. Октоберфест стартира през септември?

Въпреки че се назовава Октоберфест, именитият бирен фестивал не стартира през октомври! С течение на годините началната дата бе трансферирана към септември поради по-слънчевото и топло време спрямо октомври.

8. Пиеш, с цел да си здрав!

Зад славата на Октоберфест не стои единствено бирата и заниманието, а най-много е въпрос на нужда. Преди 19-и век в Бавария не е имало доста питейна вода. И по този начин, с цел да се предотврати разпространяването на холера и чума, локалните поданици са утолявали жаждата си.. с бира. Наздраве!

9. Парис Хилтън не може да участва на Октоберфест?

Парис Хилтън получава доживотна възбрана да участва поради своеволното си промотиране на марка вино на едно от събитията.

10. Айнщайн е работил за Октоберфест

Алберт Айнщайн? Да, тъкмо той. Работил като електротехник и е оказал помощ да се сътвори една от бирените тенти през 1896 година.

11. Децата са добре пристигнали!

Не единствено реките с алкохол притеглят към Октоберфест Той също по този начин има и фамилна страна. Карнавалният аспект на Октоберфест притегля доста фамилии заради многото атракции, както за възрастни, по този начин и за дребните, като да вземем за пример " цирк на бълхите ", виенски колела и други. Не е наложително да се напиете непременно, с цел да се насладите на оживената атмосфера на Октоберфест!

12. Всички губят по нещо на Октоберфест.. ФАКТ!

Случило се е най-малко един път да загубите нещо, когато сте подпийнали, нали? Е, пробвайте се да сметнете 7 милиона души - всички подпийнали = какъв брой изгубени движимости?

На Октоберфест има специфичен офис, който събира тези движимости, а те са стотици и всевъзможен тип: да вземем за пример 1000 паспорта, 500 портфейла, 300 мобилни телефона, 300 чанти и 50 камери.

Сред най-странните изгубени движимости на Октоберфест (няма по какъв начин да не ги споменем), са: зъбни протези, брачни халки, бебешки колички, слухови апарати, кучета, инвалидни колички и даже надгробен камък!

В допълнение към това има и изгубени.. деца!

13. Октоберфест разполага със лична пощенска станция

От нея се изпращат приблизително 130 000 пощенски картички и дарове всяка година.

14. Има места, на които може да пиете и.. вино!

Toва е ужасно за всички, които са отишли на бирен фестивал, само че не обичат бира?!?!

15. Колкото по-космата е шапката - толкоз по-богат е този, който я носи!

По време на Октоберфест посетителите обичайно носят баварски шапки (наречени " Tirolerhüte " ). Ако шапките имат повече купчини кози косми - за тях се счита, че са на най-богатите гости. (Днес Tirolerhüte са синтетични, тъй че всеки може да наподобява богат или безпаричен, както си пожелае).
 

Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР