Оксана и Лилиана оставят дъщерите си в Молдова и потеглят

...
Оксана и Лилиана оставят дъщерите си в Молдова и потеглят
Коментари Харесай

Обичаме Украйна. Оставихме децата в Молдова и се връщаме обратно.


Оксана и Лилиана оставят дъщерите си в Молдова и потеглят назад към Украйна. " Нашите мъже и нашите синове са там ", споделят украинките пред ARD.

12-годишният Тимофей е седнал на тротоара и приказва по телефона с татко си, който е останал в Одеса. Разказва му, че в близост е цялостно с камери и микрофони - публицистите желаят да знаят какво е ситуацията в Украйна. Майка му не желае да приказва, по тази причина връзката е в ръцете на Тимофей. " Сега ти носиш цялата отговорност за майка си и другите ", споделя неговият татко.
Редакцията предлага
Тимофей е минал границата дружно с майка си, баба си и дребното си братче. Те желаят да стигнат до познати в България, следва им десетчасов път с кола. Момчето, което учи британски от 4-годишна възраст, споделя, че и сега продължава с уроците - онлайн. " Имаме естествени часове, само че онлайн. Френски, математика, география, само че без спорт. " Една част от преподавателите са в Одеса, друга част - в други украински градове, един е в чужбина.

Бусовете, които транспортират хора, са цялостни

14-годишната Таня, майка ѝ и дребният ѝ брат Ваня са минали молдовската граница пешком. Те са живели покрай украинския град Николаев, подложен на интензивни бомбардировки и обстрел, само че са нямали мазе, в което да се скрият от съветските набези. Сега чакат да дойде бяло бусче, на което да се натоварят и да не престават пътя си.

Росиан Василой е началник на молдовската гранична полиция. " Днес в страната са пристигнали съвсем толкоз хора, колкото са я напуснали ", изяснява той. Новодошлите са 1500, напусналите Молдова - 1400.

Засега напредването сред Кишинев и Одеса действа добре благодарение на дребните бели бусове. Превозните средства са цялостни.

" Оставихме децата в Молдова и се връщаме назад "

Оксана и Лилиана са тръгнали назад към Одеса, която е на час път с кола от границата. Защо? " Обичаме Украйна. Оставихме децата в Молдова и се връщаме назад, тъй като мъжете ни са там. " Двете са отвели дъщерите си и внуците си при родственици в Молдова директно след началото на войната. Сега са им занесли още облекла и играчки, преди да се върнат назад в Одеса.

Според тях обстановката в Одеса към този момент е сигурна. Освен това двете са се подготвили за войната и разполагат с задоволително ресурси от храна. Те ту се смеят, ту плачат и дават следния отговор на въпроса, с какви усеща се връщат вкъщи: " Ние поддържаме Украйна, защото нашите мъже и нашите синове са там ". Двете желаят да оказват помощ на армията като доброволки.

Ила, която пътува със същата кола, би желала да се върне с двете си дребни деца в Одеса. Те са прекарали три седмици при бабата в Молдова. " Надявам се ситуацията да се успокои. Би трябвало два пъти да премислиш дали искаш да се върнеш в Украйна. Но аз имам вяра. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР