Окръжният съд във Варна взе решение по делото Хера. Магистратите

...
Окръжният съд във Варна взе решение по делото Хера. Магистратите
Коментари Харесай

Варненският окръжен съд взе решение по делото за Хера

Окръжният съд във Варна взе решение по делото " Хера ". Магистратите дадоха ход на разпоредителното съвещание по делото. При случая на 13 февруари 2004 година с потъналия кораб загинаха 17 български и двама украински моряци. Това се е случило на към 14 км. от северния вход на „ Босфора “, при извънредно неприятно метереологично време.

Разследването продължи 15 години. Досъдебното произвеждане съставлява 15 314 страници, събрани в 111 тома. Направените разходи по него възлизат на над 137 766 лв.. Привлечени като очевидци по делото са 129 души, като 21 са чуждестранни жители (от Украйна, Турция, Гърция и Италия). Вещите лица, изготвяли експертизи са 17 на брой, оповестяват от пресслужбата на ВОС.
За първи път обвинителният акт е импортиран в Софийски градски съд през 2019 г. През декември същата година, производството е прекъснато и изпратено по подсъдност на Варненския областен съд, защото двамата обвинени са от града. Съдът насрочва няколко разпоредителни съвещания, само че връща делото на прокуратурата за премахване на нарушавания. Оказва се, че на досъдебното производство не са били издирени всички близки на починалите, с цел да бъдат уведомени за правото им да вземат участие в правосъдния развой, което е лимитирало правата им. Това е съществено нарушаване на процесуалните правила и спънка да бъде даден ход на делото по създание. Според Наказателно-процесуален кодекс, издирването на наследниците не е обвързване на съда, а на органа на досъдебното произвеждане. Въпреки това, Окръжен съд – Варна полага значителни старания да влезе по отношение на пострадалите.

Чрез правосъдни поръчки изпратени до Украйна част от тях са издирени. Други поръчки се връщат неизпълнени, тъй като околните на починалите моряци живеят в град Херсон, където сега се водят военни дейности. Петчленният правосъден състав одобри, че тяхното търсене и призоваване е невероятно.
Като обвинени, прокуратурата притегля двама души. Милен Б., генерален директор и началник „ Експлоатация “ на компанията „ Провидънс шипинг енд трейдинг “ ООД, менажирала „ Хера “.

През април 2020 година, когато е на 65-години, мъжът почива. Другият обвинен е техническия шеф и началник „ Морски интервенции “ във компанията - 71-годишният Стефчо М. От изисканата от съда информация е видно, че той напуска България на 26.06.2019 год. и към сегашния миг няма данни за неговото завръщане. Последно разговарял с юриста си при започване на 2020 година, в разгара на ковид пандемията. Заявил, че желае да взе участие в делото, само че се намирал в Китай и заради ограниченията, не можел да напусне страната. След това, бранителят и околните му загубили контакт с него. Обявен е за общодържавно и за интернационално търсене, като към сегашния миг не са постъпили спомагателни данни по отношение на неговото местонахождение.

От събраната от съда информация, Стефчо М. е с изтекла валидност на документите за идентичност, като не е постъпвало заявление за издаване на нови. Съдебният състав одобри, че производството против него може да се гледа задочно, предвид събитието, че същият не може да бъде открит.
От прокуратурата обаче показаха опасения, че е допустимо да се води наказателен развой против някой, „ който може към този момент да не е измежду живите “. Ето за какво от обвинението предложиха да подадат информация към Районната прокуратура във Варна, с цел да бъде инициирана процедура за оповестяването му за умрял. 

Съдът почете всички претенции на потърпевшите за конституирането им като граждански ищци и частни обвинителни.
След скрито заседание, петчленният състав не одобри възраженията на юриста на Стефчо М. и реши, че делото е подсъдно на Варненския областен съд. Макар инцидента да е станал в чужбина, местоживеенето на подсъдимия е във Варна. Според съда, останалите посочени от страните процесуални нарушавания са отстраними или са обстоятелства по съществото на делото. С оглед характера на производството, големия брой очевидци и движимости лица, които следва да се изслушат, съдът притегли един
авариен арбитър и един правосъден заседател, които да бъдат определени на инцидентен принцип.
Предвид събитията, че подсъдимият е на 71 години, намирал се е в Китай по
време на пандемията, издирванията не са дали резултат и обстоятелството, че е без годни
документи за идентичност, както и неналичието на информация да са му издавани нови
такива, Варненският областен съд реши, че наказателното произвеждане следва да
бъде спряно.
Определението на съда предстои да обжалване или митинг в 7-дневен период пред
Апелативен съд – Варна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР