Окръжният съд във Варна позволи екстрадицията на руснака Алексей Алчин,

...
Окръжният съд във Варна позволи екстрадицията на руснака Алексей Алчин,
Коментари Харесай

Съдът във Варна разреши екстрадицията на руснака, който изгори документите си пред консулството на Русия

Окръжният съд във Варна разреши екстрадицията на руснака Алексей Алчин, който изгори паспорта си пред Генералното консулство на Русия в морския град. Той се търси от управляващите в родината си и е разследван за укриване на данъчни отговорности в изключително огромни размери. Пред съда се събраха български и съветски жители с гледище той да не бъде екстрадиран.

Екстрадицията на Алексей Алчин бе поискана в края на юли като документите са донесени във Върховната касационна прокуратура от чиновник в съветското посолство. Алчин е упрекнат, че като шеф на сдружение не е внесъл в съветската хазна Данък добавена стойност за близо 300 милиона рубли през 2015-та година.

Днес Алчин и отбраната му показаха доказателства, че компанията му е руско-украинска, той е правил доставки за украинската войска, помагал на бежанците, изискал е политическо леговище и в акт на противоречие с политиката на Русия е изгорил персоналните си документи. Затова те позволяват политически претекстове в настояването. Защитата счита, че има учредения за обжалване, само че ще изчака претекстовете на съда. Според тях е заплашен освен техният клиент.

" Наистина е извънредно нежелателно да отваряме вратата към Руската федерация като уважим едно такова искане, тъй като евентуално по-късно ще бъдем изправени пред лавина от сходни. ", разяснява Герман Германов, юрист на Алексей Алчин.

Бившият народен представител от съветската Дума Генадий Гудков, пристигнал на митинга пред съда, дефинира делото като решаващо.

" Сега въпросът е доста по-голям от ориста на Алчин, става дума за ориста на цялата политическа съветска имиграция в България и тяхното отношение към България като демократична или недемократична страна. У нас всички опозиционни политици са упрекнати в стопански престпъления или хулигански дейности – Ходорковски, Навални, Кара-Мурза, Пивоваров. ", кава Генадий Гудков от организацията “За свободна Русия”.

" Сигурен съм, че ще го признаят за екстремист поради неговите изявления за войната и го заплашва наказване от най-малко 20 години затвор. ", добавя Михаил Василев от същата организация.

Варненският Окръжен съд се базира в решението си на Закона за екстрадицията, съгласно който на Алчин не могат да бъдат повдигани други обвинявания, с изключение на посочените в настояването за изгонване, както и че заместник-генералният прокурор на Руската федерация Пьотр Городов подсигурява, че против Алчин няма да бъдат повдигани политически обвинявания и правата му ще бъдат спазени. През март обаче Русия денонсира Европейската спогодба за правата на индивида.

След решението на съда Алчин остава в пандиза, срокът за обжалването е седемдневен.

Светлана Ганчева /Реджеб Шабанов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР