Окръжният съд в Монтана обяви процедура за избор на 35

...
Окръжният съд в Монтана обяви процедура за избор на 35
Коментари Харесай

Окръжният съд в Монтана стартира избор на 35 нови съдебни заседатели

Окръжният съд в Монтана разгласи процедура за избор на 35 нови правосъдни заседатели за идващите четири години.
Според Закона за правосъдната власт правосъдните заседатели са представители на обществеността в правосъдното съвещание по някои типове наказателни каузи в първа инстанция. Участието на жители в правосъдните процеси е освен десетилетна традиция за българската правосъдна система, само че и действително включване на обществото в процеса на въздаване на правораздаване, гаранция за бистрота и безпристрастност, за използване на закона, само че и на вкоренените в народа ни критерии за морал и правдивост.
Съдебните заседатели не са фигуранти и безгласни наблюдаващи на обсъжданите каузи. По закон те имат идентични права със съдиите, а броят им, преизпълнен постоянно броя на съдиите, дава опция освен да вземат участие в разискването и вземането на решения, само че и да дефинират по закон, съвест и морал изхода на обсъжданите каузи.
В послание към жителите на района, оповестено на Интернет страницата на съда се споделя: „ Уважаеми жители, през последните години българското общество интензивно следи работата на правосъдната власт у нас, изявява предпочитание за промени, за повече бистрота, експедитивност и успеваемост в работата на правосъдната система. Изборът на нови правосъдни заседатели е действителна опция всеки, който се усеща квалифициран и отговоря на условията на закона, да се включи в активността на съдилищата в област Монтана и да взе участие в реализирането на тази извънредно значима за всяко едно общество задача – отбрана на правата и законните ползи на страната и жителите “.
Според Закона за правосъдната власт правосъден заседател може да стане всеки български жител на възраст от 21 до 68 година, който има положително име в обществото и през живота си не е бил осъждан, даже и да е оправдан. Кандидатите за правосъдни заседатели би трябвало да са приключили най-малко приблизително обучение, да нямат душевен болести и да са с сегашен адрес в обитаемото място, където работи съдът, за който аплайват. Всеки, който желае да се кандидатира за правосъден заседател, би трябвало да подаде изискваните от Закона за правосъдната власт, член 68, алинея 3 документи в общинския съвет по местоживеене, където те се преглеждат от комисия и, в случай че отговорят на условията, се гласоподават от съвета.
Кандидатурите се ревизират от Окръжния съд, след което заседателите поставят клетва пред общото заседание на съдиите от съответния съд.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР