Окръжният съд в Кърджали постанови условна присъда от 2 години

...
Окръжният съд в Кърджали постанови условна присъда от 2 години
Коментари Харесай

Шофьорът, блъснал велосипедист и хвърлил тялото му в канавката, няма да лежи в затвора

Окръжният съд в Кърджали постанови условна присъда от 2 години „ отнемане от независимост “ с 5-годишен изпитателен период за 32-годишния българин с шведски паспорт Веждин Илиев, който блъсна и умъртви велосипедист на пътя за Граничен контролно-пропусквателен пункт Маказа, а по-късно избяга от мястото на случая.
Още по тематиката
Тялото на 37-годишния Месут Мустафа от село Горско Дюлево бе намерено в канавка край пътя на 15 юни м.г. към 10.30 часа на към 500 метра от разклона за село Загорско. При огледа бе открито, че мъжът е карал велосипед най-вероятно в средата на пътя, когато е затрит от лек автомобил. Експертизите по делото демонстрираха, че скоростта на колата е била доста висока - към 100 километра в час . На място бяха открити и части от счупената ризница на автомобила.

Тялото на убития велосипедист, който е глухоням, бе намерено в канавката, а колелото му пък е открито на към 20 метра от пътя, захвърлено в тревата.

32-годишният Веждин, който има шведски паспорт, само че живее в кирковското село Метличина и има бизнес с дюнери в Кърджали, бе арестуван четири дни по-късно. По време на злополуката той бил с племенника си в автомобила.

Магистратите взеха решение още, че наказаният няма да има право да кара за период от 4 години.

„ Изказвам съболезнования на фамилията. Съжалявам, апелирам да ми бъде простено. Искам условна присъда! “, разгласи в правосъдната зала Веждин, минути преди съдът да се отдръпна за решение. Той призна всички обстоятелства и условия в обвинителния акт и делото започва при съкратената процедура. Заради самопризнанията присъдата бе понижена с 1/3.

Прокуратурата изиска 3 години условна присъда, с 5-годишен изпитателен период. Семейството на починалия обаче настоя за дейно наказване.

„ Обвиняемият е напуснал мястото на произшествието, в продължение на дни се е укривал “, уточни юристът на околните Ясен Сариев, представен от " 24 Родопи ". Защитата обаче отвърна, че и жертвата има виновност за случая - 37-годишният колоездач е бил без светлоотразителна жилетка, екпертизата пък е открила 1,47 промила алкохол в кръвта му.

Адвокат Сариев разгласи, че присъдата ще бъде обжалвана. На по-горна инстанция ще се упорства за дейно наказване.

„ Ударил го е и е избягал, а Месут е бил жив цяла нощ. Не се е обадил на 112 или с колата да го закара до болничното заведение. Искаме затвор “, сподели през сълзи майката на жертвата-Елмаз Али.

„ Присъдата е обективна, съобразена е със закона, а не с страстта. Чакаме да забележим дали ще влезе в действие или ще апелират наследниците, те имат това право “, разяснява юристът на подсъдимия Ивана Бръмбарова.

При митинг или обжалване делото ще бъде гледано от Пловдивския апелативен съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР