Окръжният съд в Добрич ще реши има ли основание 29-годишният

...
Окръжният съд в Добрич ще реши има ли основание 29-годишният
Коментари Харесай

Съдът в Добрич решава за екстрадицията на Желяз Андреев


Окръжният съд в Добрич ще реши има ли съображение 29-годишният Желяз Андреев да бъде екстрадиран от страната, съобщи кореспондентът на БГНЕС в Добрич.

Андреев беше арестуван в родния му град по искане на прокуратурата в Маями. Бил е разгласен за търсене с алена бюлетина от Интерпол. Заповедта за задържане, цялостното изложение на закононарушението, за което се проверява Андреев в Съединени американски щати и експлицитното заявление, че желаят мъжът да бъде екстрадиран, са постъпили във Върховната касационна прокуратура.

Арестът е по отношение на водено следствие във Флорида против 11 души, които са упрекнати, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Петима от тях са българи. Според обвиняването сънародниците ни са работили в прът център в София, през който са продавани елементи за самолетите на сирийските авиолинии. Според Съединени американски щати те са свързани с терористична активност.

Андреев от години живее в София и работи в прът център. За Великден се връща в родния Добрич дружно с приятелката си. Повикан е в полицията за информация, след което обаче е арестуван по отношение на водено от американските управляващи следствие.

Приятелката му Милена Здравкова описа пред bTV, че той е схванал за следствието инцидентно през 2015 година, когато му споделили, че името му участва в лист с упрекнати.

Милена познава Желяз от 2013 година, когато работили дружно във въпросния прът център в София. Всеки от нас е контактувал с клиенти по лист, даден му от отдел „ Продажби ”, сподели Милена Здравкова.

По думите ѝ Желяз е бил чиновник на ниско равнище в прът центъра и механически е обработил продажбата на аварийна част за сирийските авиолинии, които се оказали с двойна приложимост, без той да знае.

Фирмата била записана в София и със седалище в Маями. Нашите контракти бяха по българското законодателство и не сме подозирали, че би трябвало да се съобразяваме с непознати закони, разяснява още приятелката на Желяз Андреев.

Тя се надява, че нашата страна няма да разреши Желяз да бъде екстрадиран и съден за нещо, за което няма виновност.

Говорителят на основния прокурор Румяна Арнаудова разяснява, че няма случаи, в които България да е отказала екстрадиция в последните години.

Приятелите на Желяз провеждат митинг в негова поддръжка на 12 април от 18 ч. пред Съдебната палата в София. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР