Окръжният съд в Добрич даде ход на дело, образувано по

...
Окръжният съд в Добрич даде ход на дело, образувано по
Коментари Харесай

Съдът даде ход на делото на МБАЛ-Добрич срещу стачката през октомври т.г.

Окръжният съд в Добрич даде ход на дело, формирано по искова молба, подадена от „ Многопрофилна болница за интензивно лекуване – Добрич “АД, с която са предявени искове за определяне на незаконността на оповестена на 13 октомври 2022г. ефикасна стачка и провеждана предупредителна стачка срещу работници/служители в болничното заведение.

Ищецът по делото – МБАЛ Добрич, предявява исковете с правно съображение чл.17 от Закона за споразумяване на груповите трудови разногласия, в качеството си на шеф. Ответници са лица, за които се твърди, че са работници/служители в болничното заведение и са взели участие в оповестяването и провеждането на стачните дейности. Исковата молба към този момент е ориентирана против 53 лица, откакто ищецът отдръпна в началото предявените искови искания във връзка с още 81 лица.

В предявената пред съда искова молба ищецът излага изказвания за неправомерност на оповестена безсрочна ефикасна стачка и провеждана по график предупредителна стачка. Твърди се, че не е налице групов трудов спор по смисъла на Закона за споразумяване на груповите трудови разногласия, че работодателят не е известен документално за настояванията на работниците/служителите, че ответниците не са провели договаряния с работодателя преди началото на стачката, че липсва съответно взето решение за оповестяване на стачка с нормално болшинство от работниците/служителите в сдружението.

Защитата на ответниците оспорва желае, като показва, че не са обявявани и провеждани предупредителни и ефикасни протестни дейности, а чиновниците са осъществявали единствено протестни дейности. Твърди, че е налице групов трудов спор, почнал през месец юни т.г. и свеждащ се до неспазване от работодателя на одобрена от министъра на опазването на здравето методика за образуване на трудовите хонорари, както и че настояванията на чиновниците са предявени документално.

В отчет по делото съдът уточни, че с цел да са основателни исковете, в тежест на ищеца е да потвърди съществуването на самостоятелни трудови контракти с всеки от ответниците, против които те са предявени, както и присъединяване на всеки ответник в развой на оповестяване на стачка и продължителността на присъединяване му в предупредителна стачка.

Ако се откри оповестяване и осъществяване на стачка, в тежест на ответниците е доказването, че в предприятието е зародил групов трудов спор, че е спазено условието за водене на непосредствени договаряния, като наложителна причина за прекосяване към всички други начини за споразумяване на груповия трудов спор, както и че решението за оповестяване на стачка – предупредителна и ефикасна, е взето с нормално болшинство.

Съдът отсрочи делото за събиране на поискани от страните доказателства. Следващото съвещание е планувано за 30 ноември, от 14.30 часа.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР