Окръжният съд в Бургас определи мярка домашен арест спрямо Атанас

...
Окръжният съд в Бургас определи мярка домашен арест спрямо Атанас
Коментари Харесай

Домашен арест за обвинения за катастрофата, при която загина 33-годишната Янита

Окръжният съд в Бургас дефинира мярка " домакински арест " по отношение на Атанас Андонов, упрекнат за злополуката, която стана на пътя Бургас - Средец преди седмица, съобщи БНР. При случая на място почина 33-годишната Янита Пепелянкова, а майка й и двете ѝ деца са в болница. 

Шофьорът е упрекнат за това, че е нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата и по несъобразителност е предизвикал гибелта на дамата. По време на следствието беше открито, че автомобилът на Атанас Андонов е навлязъл в лентата за насрещно придвижване и по този начин е блъснал другата кола. 

Преди съвещанието, сестрата на Андонов - Антоанета Димитрова описа пред публицисти: " Той ми се обади след злополуката и ми сподели по този начин: " Сестра ми, не мога да вдишвам, само че отивам да избавям две деца “, ми изясни той. Децата са били без колани, умрялата и майката - също. Няма седалка за 5-годишното детенце. Въпреки раните му, той ми сподели, че е станало нещо с колата. Брат ми има брошура от години и няма нарушавания. Той се е справял при всевъзможни обстановки. За мен той е чист човек, с чисто минало, само че медиите и обществото го показват по напълно различен метод. Той за мен е почтен! ".

Прокурорът по делото Ангел Георгиев удостовери, че двете дами и децата не са били с колани в автомобила. По време на съвещанието той изиска обвиненият да остане в ареста. Предстои да се назначи съдебно-автотехническа експертиза, която да дефинира дали е имало проблем с автомобила преди удара:

" На правия сектор ограничаването е 60 км/ч, а той твърди, че е карал с 80 км/ч. Тъй като толкоз е задал на устройството. Автомобилът му е автоматик и е с темпомат. На автопилот с 80 км/ч. ", посочи прокурорът. 

Прокурорът добави, че Андонов има още две нарушавания на Закона за придвижване по пътищата през 2021 и 2022 година Едното от тях  е за превишена скорост на същия сектор, на който се е случила злополуката. Другото е за несъобразяване с пътната маркировка. Андонов изясни, че тези нарушавания са свързани със сина му, който постоянно карал същата кола.

59-годишният Атанас Андонов е пенсионер по болест. Неговият юрист изиска да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение - " парична гаранция ". Защитникът изясни, че Андонов има интервенция на сърцето, на медикаментозно лекуване е и след задържането му, здравословното му положение се е влошило. Според юриста, повдигнатото обвиняване не е вярно, защото нанесените телесни повреди са две - на децата, а майката на умрялата не е потърпевша. 

В правосъдната зала, обвиненият сподели, че съжалява за случилото се и насочи съболезнования към околните на умрялата жена. Той обаче уточни, че не се усеща толкоз отговорен и разясни, че е карал на автопилот, като след натискане на спирачка е настъпила техническа нередовност на автомобила. Той изиска от съда  по-лека мярка за неотклонение. 

За сходно закононарушение законът планува от 5 до 15 години затвор. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР