Окръжният съд в Благоевград, в състав от съдия и двама

...
Окръжният съд в Благоевград, в състав от съдия и двама
Коментари Харесай

ОС постанови: Условна присъда за шофьора, прегазил студентката Фатиме на пешеходна пътека в Благоевград

Окръжният съд в Благоевград, в състав от арбитър и двама правосъдни заседатели, наложи наказване 3/три/ години „ отнемане от независимост “ с 5-годишен изпитателен период на 59-годишният Илия Шопов,причинил гибелта на студентката Фатиме Колашева на пешеходна пътека в Благоевград.

Окръжният съд лиши подсъдимия от право да ръководи МПС за период от 4/четири/ години, считано от влизане на присъдата в действие.

С наложената присъда, Окръжният съд в Благоевград призна подсъдимия Шопов. за отговорен в това, че на 12. 12. 2017 година към 09. 00 ч. на кръстовището на ул. „ Александър Фон Хумболдт “ и ул. „ Славянска “ в Благоевград, при ръководство на товарен автомобил, извършващ маневра „ завиване надясно “ за включване от ул. „ Ал. Фон Хумболдт “ в ул. „ Славянска “ в посока към МБАЛ - Благоевград, е нарушил разпоредбите за придвижване, регламентирани в Закона за придвижване по пътищата /ЗДП/ и Правилника за приложение на закона за придвижване по пътищата /ППЗДП/, а точно:

- При доближаване към пешеходна пътека /на ул. „ Славянска “/ като лидер на нерелсово пътно транспортно средство не е извършил задължението да пропусне пешеходката Ф. К., преминаваща по пешеходната пътека в посока от Студентско общежитие № 1 към кв. „ Освобождение “, като понижи скоростта или спре /чл. 119, алинея 1 от ЗДП/;

- Като лидер на завиващо нерелсово пътно транспортно средство не е извършил задължението да пропусне пешеходката Ф. К., преминаваща по пешеходната пътека на ул. „ Славянска “ /чл. 119, алинея 4 от ЗДП/;

-Като лидер на пътно транспортно средство не е извършил задължението да понижи скоростта и да спре при зародилата заплаха за придвижването - пешеходката Ф. К, преминаваща пешеходната пътека на ул. „ Славянска “ /чл. 20, алинея 2, изр. 2 от ЗДП/;- При завиване за нахлуване в различен път /от ул. „ Александър Фон Хунболтд “ в ул. „ Славянска “/ като лидер на нерелсово пътно транспортно средство не е извършил задължението да пропусне пешеходката Ф. К., пресичаща платното за придвижване на другия път - ул. „ Славянска “ /чл. 84 от ППЗДП/;

- При доближаване към кръстовище /между ул. „ Александър Фон Хунболтд “ и ул. „ Славянска “/ като лидер на пътно транспортно средство не е извършил задължението да демонстрира нужната нерешителност, с цел да може да понижи скоростта или да спре, с цел да пропусне пътните транспортни средства и пешеходците /пешеходката Ф. К. /, които имат преимущество за прекосяване /чл. 102 от ППЗДП/ и по несъобразителност предизвикал гибел на ФатимеКолашева., като действието е осъществено на пешеходна пътека.Присъдата предстои на обжалване и протестиране пред Апелативен съд - София в 15-дневен период.

Припомняме,че казусът разсъни сериозен публичен интерес. С дни на мястото на нещастието имаше шествия на студентите, с искане да се вземат ограничения, сходни катастрофи да не се случват. След случая на мястото бе инсталирана светофарна уредба.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР