Хронология: Разследването на Тръмп в окръг Фултън, Джорджия

...
Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис посочи, че бившият
Коментари Харесай

Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис посочи, че бившият президент Доналд Тръмп и други в неговата орбита може скоро да бъдат обвинени за предполагаеми престъпления в усилията им да отменят резултатите от изборите в Джорджия през 2020 г. . Разследването продължава повече от две години и половина и ако Тръмп бъде обвинен, това ще бъде четвъртото му обвинение от април.

Хронологията по-долу подчертава много от ключовите моменти, водещи до това, което може да бъде първото в американската история, местен прокурор да обвини бивш президент за опитите му да запази властта.

2020< /h2>

ноем. 3: Изборен ден. Джо Байдън, демократ, побеждава действащия президент Доналд Тръмп, републиканец, на президентските избори. Победата на Байдън включва тясна победа в Джорджия, щат, който не е избирал демократ на президентски избори от 1992 г. насам.

туитва за „липсващи военни бюлетини“ в Джорджия и твърди, че е спечелил.

ноем. 12: Държавният секретар на Джорджия Брад Рафенспергер, републиканец, казва, че няма доказателства за избирателна измама в щата.

Ноем. 13: Републиканският сенатор от Южна Каролина Линдзи Греъм се обажда на Рафенспергер, който по-късно каза, че вярва, че Греъм иска от него да пусне определени бюлетини за гласуване по пощата. Греъм отрича да е искал разхвърляне на гласове.

Ноем. 20: Рафенспергер и губернаторът на Джорджия Брайън Кемп потвърждават изборните резултати.

Ноем. 25: Съюзниците на Тръмп завеждат дело срещу Кемп, обвинявайки се в „мащабна изборна измама“, извършена от компания за машини за гласуване.

ноември 26: Тръмп нарича Рафенспергер „враг на народа“.

Дек. 1: На огнена пресконференция представителят на изборите в Джорджия Габриел Стърлинг, републиканец, призова Тръмп да приеме загубата си, заявявайки, че неговата реторика е „прекалила“. „Спрете да вдъхновявате хората да извършват потенциални актове на насилие. Някой ще бъде наранен“, каза Стърлинг.

Дек. 3: Сенатът на щата Джорджия провежда изслушване относно „почтеността на изборите“, включващо Руди Джулиани и Джон Ийстман, бивши юридически съветници на Тръмп. Ийстман предлага да се назначат алтернативни избиратели, които ще подкрепят Тръмп в Избирателната колегия, а Джулиани разпространява безпочвени конспиративни теории, включително, че 10 000 гласа са били подадени от името на мъртви хора. Той също така лъжливо обвинява двама избирателни работници, Руби Фрийман и нейната дъщеря Уондреа „Шей“ Мос, в изборна измама.

Дек. 5: Тръмп говори с Кемп по телефона, изисква Кемп да отвори специална законодателна сесия и да разпореди проверка на гласуванията по пощата. Кемп не се съобразява.

Дек. 6: В меморандум, съюзникът на Тръмп адвокат Кенет Чезебро предложи „смела, противоречива стратегия“ за отмяна на изборите: назначаване на алтернативни избиратели, лоялни на Тръмп в няколко щата.

Дек. 7: Делото за „изборна измама“ срещу Кемп е отхвърлено.

Дек. 8: Тръмп се обажда на главния прокурор на Джорджия Кристофър Кар, който казва на Тръмп, че службата му е разследвала твърдения за измама и не е намерила доказателства в подкрепа на това.

Дек. 9: Меморандум, разпространен сред съюзниците на Тръмп, включва инструкции как алтернативните избиратели могат да „имитират“ законни избиратели, според прокурорите от специалните прокурори.

Дек. 10: Джулиани свидетелства за това, което той описва като изборни нередности чрез видео емисия пред комисия на Джорджия.

Дек. 14: Членовете на Избирателната колегия се срещат във всеки капитолий на щата и гласуват, официално давайки победата на Байдън. Избирателите на Джорджия дадоха своите 16 гласа за Байдън.

Група от 16 алтернативни или „фалшиви“ избиратели също се събраха в Капитолия на Джорджия, уж за да гласуват за Тръмп. По-късно те изпращат фалшиви сертификати до Националния архив във Вашингтон, окръг Колумбия.

Дек. 15: На среща в Белия дом служители на Министерството на правосъдието отхвърлят твърденията на Джулиани относно избирателните работници в Джорджия, според последното обвинение на Тръмп.

Дек. 23: Франсис Уотсън, водещият следовател в офиса на Рафенспергер, записва телефонно обаждане, в което Тръмп я призовава да открие измама.

Дек. 30: Джулиани се обръща към подкомисия на Сената на Джорджия, като отново разпространява дезинформация.

2021

Януари. 1: Уилис встъпва в длъжност като окръжен прокурор на окръг Фултън.

Януари. 2: В вече скандално записано телефонно обаждане Тръмп казва на Рафенспергер: „Всичко, което искам да направя, е това, просто искам да намеря 11 780 гласа, което е с един повече, отколкото имаме. Защото спечелихме щата.“

Януари 6: Тръмп и съюзници, включително Джулиани, изнасят речи по време на митинг във Вашингтон, окръг Колумбия. Те многократно се позовават на изборни неистини за Грузия и други държави, включително фалшивото твърдение, че повече от 10 000 гласа в Грузия са били подадени от името на мъртви хора. След това мнозина от тълпата продължават към Капитолия на САЩ, който се превръща в място на смъртоносен бунт.

Президентските избори са сертифицирани по-късно същата вечер, но представителят на Джорджия Джоди Хайс възразява срещу включването на гласовете на Джорджия в Благоволението на Байдън.

Ян. 7: Републикански служител е заловен на видео за наблюдение, придружаващ компютърни експерти и експерти по данни в изборна служба в Кофи Каунти, Джорджия, преди очевидно нарушение на системите за гласуване в окръга.

Януари 18: Различен републикански служител се вижда да предоставя на други експерти по данни достъп до офиса.

февр. 11: Уилис изпраща писма до Кемп, Рафенспергер и Кар с молба да запазят документи, свързани с "въпрос... с висок приоритет", който нейният офис разследва. Източници в офисите на Кемп и Рафенспергер потвърждават пред CBS News, че въпросът е телефонен разговор на Тръмп от 2 януари 2021 г.

2022

Януари. 20: Уилис моли главния съдия на окръг Фултън да назначи голямо жури със специално предназначение, което да помогне в нейното разследване, отчасти защото „значителен брой свидетели и бъдещи свидетели са отказали да сътрудничат на разследването без призовка, изискваща техните показания“. Молбата й е удовлетворена скоро след това.

Ян. 30: Уилис изисква от ФБР да извърши оценка на риска в съда на окръг Фултън и да осигури ресурси за сигурност, цитирайки „риториката“ на Тръмп относно прокурорите, които го разследват.

2 май: Голямото жури със специална цел, състоящо се от 23 души и се събират трима заместници. Той има право на призоваване, но не може да повдига обвинение. През следващите няколко месеца той разпитва 75 свидетели и призовава документи от повече.

2 юни: Рафенспергер дава показания пред голямото жури със специална цел.

29 юни: Хийс е призован да се яви пред голямото жури със специална цел.

6 юли: Офисът на Уилис моли съдията, наблюдаващ голямото жури със специална цел, Робърт Макбърни, да принуди свидетелски показания от Джулиани, Греъм, Ийстман, Чезебро и други „съществени свидетели. „

Греъм се противопоставя на призовката, като твърди, че това е противоконституционно нарушение на клаузата за реч и дебат на Сената, която защитава федералните законодатели от определени съдебни спорове. В крайна сметка му е наредено да даде показания.

Авг. 15: Адвокатът на Джулиани казва, че прокурорите на окръг Фултън са описали Джулиани като мишена на разследването.

Ноем. 22: Греъм се появява пред голямото жури със специална цел.

2023

Януари. 9: Макбърни разпуска голямото жури със специална цел, като пише в заповед, че е „завършило работата си“ и е представило доклад, свързан с констатациите си.

Януари. 24: Описвайки себе си като „един от малкото хора, които са имали възможността да прочетат доклада“, Уилис казва на Макбърни, че публикуването му „в този момент“ би било неуместно.

февр. 16: Офисът на Уилис изпълнява заповедта на Макбърни малка част от доклада да бъде публикувана. То разкрива, че големите съдебни заседатели са установили, че не е имало „широко разпространена измама“, която да е отменила президентските избори. Те също заключиха, че „лъжесвидетелстването може да е извършено от един или повече свидетели“, които са свидетелствали.

20 март: Адвокатите на Тръмп, в 500-странично досие, искат от Макбърни да отмени доклада на голямото жури със специална цел и да отстрани Уилис от делото.

5 май: Адвокатът Кимбърли Деброу разкрива в съдебна документация, че най-малко осем алтернативни избиратели са приели споразумения за имунитет по делото.

18 май: Уилис посочва в писма до главния съдия и шерифа на окръг Фултън, че потенциалните обвинителни актове по случая могат да бъдат повдигнати между 31 юли и 18 август. Уилис от разследването.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР