Окръжната прокуратура във Враца е образувала разследване за смъртта на

...
Окръжната прокуратура във Враца е образувала разследване за смъртта на
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва смъртта на жена, чакала 40 минути за прием в болница 

Окръжната прокуратура във Враца е образувала следствие за гибелта на жена, която е умряла след 40-минутно очакване за банкет във фоайето на локалната болница “Христо Ботев ”.

Случаят доби популярност преди ден, откакто в обществените мрежи беше публикуван клип, на който се вижда жена във влошено здравословно положение да стои в инвалидна количка до невръстното си дете. По-късно видеозаписът беше заличен.

На него се виждаше още по какъв начин мъжът, с който умрялата живее на фамилни начала, спори със служителка на болничното заведение. Тя се чуваше да пита дали дамата не е пияна, а след това да упорства за единния ѝ цивилен номер. Тогава мъжът отива да търси персонална карта, само че по-късно споделя на служителката, че е по-добре да сформира смъртен акт, до момента в който тя бърка кафето си.

Според близки на умрялата положението ѝ се е влошило часове по-рано, когато тя се е оплакала, че се задушава. Тогава е била извикана кола за спешна помощ, само че откакто такава не е пристигнала, околните на дамата са я докарали във врачанската болница със собствен превоз.

Прокуратурата заяви за формираното следствие още във вторник, а в сряда добави, че към този момент са снети показания от околните на умрялата и е конфискувана здравна документи от болничното заведение. Предстои да бъде направена аутопсия, с цел да бъде направена съдебномедицинска експертиза за аргументите за гибелта.

Досъдебното произвеждане по случая се води за причиняване на гибел заради неведение или немарливо осъществяване на правно регламентирана активност.
Паралелни инспекции и уволняване
Междувременно здравното министерство заяви, че министър Асена Сербезова е разпоредила инспекция по случая и на организацията за медицински контрол, а локалната здравна ревизия също се е задействала.

“Проверени ще бъдат както Центърът за незабавна здравна помощ във Враца поради изказванието, че медицински екип на центъра не се е отзовал на адреса, по този начин и дейностите на медицинския личен състав в лечебното заведение в регионалния град ”, прецизираха от здравното министерство във вторник.

В късния следобяд във вторник служителката на болничното заведение, забавила приемането на умрялата, даде малко изказване пред няколко медии във Враца. Тя се споделя Виктория Христова и е здравна сестра.

“Ако тази жена я вкараме и е умряла без да е записана, тогава чия е виновността? Той сподели, че е от няколко дни това нещо. Да, може да съм се забавила, само че не мисля, че виновността е моя в случай, че толкоз време са я държали у дома ”, разяснява тя с уточнението, че към този момент е подала молба за овакантяване.

Директорът на врачанската болница Петър Керемедчиев пък разгласи, че здравната сестра ще бъде уволнена. По думите му това отношение към пациентите би трябвало да изчезне, тъй като приоритет са медицински дейности, а не персоналните документи на болните.
"Възраждане " желае оставката на Сербезова
Случаят провокира и политическа реакция от водача на “Възраждане ” Костадин Костадинов. В началото на парламентарното съвещание в сряда той изиска оставката на здравната министърка и анулация на протокола за болничен банкет.
 Костадин Костадинов
“Да видиш по какъв начин една жена умира пред очите на детето си е нечовешко, нещо изродско ”, съобщи депутатът, добавяйки, че “България е преди всичко по смъртност поради изродската здравна система, която убива българския народ ”.

След изявлението на Костадинов от парламентарната естрада сътрудниците му от “Възраждане ” и “Има подобен народ ” станаха на крайници и резервираха малко безмълвие в памет на умрялата жена.

Последва имитация от Георги Михайлов от Българска социалистическа партия, който прикани да не се раздават тежки присъди за здравната система, тъй като тя няма да се промени с политически заявления. Той се обърна към Костадинов с думите да не трансформира “една човешка покруса в знаме, което да развявате от трибуната па Народното събрание ”.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР