Окръжната прокуратура в Стара Загора се е самосезирала и образувала

...
Окръжната прокуратура в Стара Загора се е самосезирала и образувала
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва разгласяване на следствена тайна за шпионажа в завод "Арсенал"

Окръжната прокуратура в Стара Загора се е самосезирала и образувала досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение по член 360 от Наказателния кодекс - оповестяване на информация, представляваща следствена загадка. Случаят е по към този момент формирано досъдебно произвеждане за кражба на съответни произведения от компания и документи със съдържаща се в тях информация, сензитивна за компанията и представляваща интерес за непознати конкурентни компании.

По информация на " Сега " става дума за. Трима непознати жители, работили в завода са обвинени, че са предавали сензитивна за компанията информация на български и задгранични съперници, заяви Министерство на вътрешните работи в четвъртък (7 октомври). Специализираната интервенция е извършена след подаден на 3 октомври сигнал за открита липса на съответни произведения от " Арсенал " АД - Казанлък и документи, относими към тях. Оценено е, че информацията е извънредно сензитивна за компанията и представляваща интерес за български или непознати конкурентни компании. В рамките на следствието са разпитани очевидци, открито е, че в завода, със подписани трудови контракти, са работили 24-годишен литовски жител, негова съгражданка - на 59 години, и 60-годишен жител на Русия. Дейността им е била обвързвана с новаторски технологии, обезпечаващи продукцията на сдружението.

" Разпространената информация би заплашила националната сигурност на страната, може да попречи на следствието и за реализирането на наказателна отговорност на отговорните лица. Данните са изнесени без позволение на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура - Стара Загора по смисъла на чл.198, ал.1 от Наказателно-процесуален кодекс - материалите от следствието не могат да се разгласяват без позволение на прокурора.
В тази връзка ще бъдат разпитани чиновници на Министерство на вътрешните работи, ДАНС и други и в случай че се съберат задоволително доказателства ще се подхващат съответните дейности за търсене на наказателна отговорност от отговорните ", оповестяват от прокуратурата.

Вътрешният министър Бойко Рашков разяснява, че в " Арсенал " са арестувани хора, които са желали да изнесат от страната документи и продукция с значимо фирмено значение. " Трябва да се усъвършенства сигурността на такива фабрики, които са от национална сигурност ", сподели той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР