Окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителен акт срещу

...
Окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Обвиниха двамата машинисти за трагедията в Хитрино

Окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда о бвинителен акт против двамата машинисти, управлявали влака, който дерайлира на 10 декември 2016 година на гара Хитрино.

Двамата машинисти - Димитър Михнев и Радослав Петков са упрекнати, че на същата дата при ръководството на товарния трен са нарушили разпоредбите за придвижване , уредени в Закона за железопътния превоз, като по този метод по несъобразителност са предизвикали гибелта на 7 лица, а други 14 души са били ранени.

 Хитрино е с възобновена ел. мрежа
Хитрино е с възобновена ел. мрежа

Преди зимния отоплителен сезон

Според обвиняването на прокуратурата при подредено влизане в гара Хитрино на трети отклонителен коловоз машинистът Димитър Михнев не е извършил неотложно, тъкмо и абсолютно напътствията на сигнала на предупредителния семафор. При нахлуване в гарата той управлявал влаковата комбинация със скорост 78 км/ч. и не понижил скоростта до 40 км/ч.
Вторият ватман Радослав Петков също не подхванал дейности за неотложно прекъсване на влака, откакто Михнев не посочил с дейности, че ръководи безвредно композицията.

В резултат на позволените нарушавания от двамата машинисти е последвало дерайлиране на влака. Вследствие на това са се развалили вагони-цистерни от състава на композицията, което е довело до приключването на транспортирания газ и последвалия гърмеж.

 Довършват още 2 къщи в Хитрино преди зимата
Довършват още 2 къщи в Хитрино преди зимата

Започват делата за обезщетение след нещастието

В хода на следствието е изяснено и че произшествието не е провокирано от повреди в жп инфраструктурата и не се дължи на повреди в осигурителната техника. Инцидентът също по този начин не бил провокиран от техническа нередовност на преносимия състав или транспортирания товар.
Причина за настъпилото жп произшествие е придвижването на влака с висока скорост -двойно по-висока от позволената от 40 км/час. Влакът се движил по криви при влизане в отклонителния трети коловоз на гара Хитрино, което е довело до разрушение на стоманения път и дерайлиране на част от вагоните.
При дерайлирането е настъпил пробив в десетата цистерна от влака, натоварена с пропилен, изминал е газ, който се е смесил с въздуха и се взривил. При гърмежа са разрушени голям брой здания и е последвал пожар.

Според прокуратурата е налице директна причинно-следствена връзка сред позволените от двамата машинисти нарушавания и настъпилата гибел на 7 лица.

 Преди правосъдната почивка делото
Преди правосъдната почивка делото " Хитрино " влиза в съда

Комплексната експертиза е безапелационна, че главната причина е превишената скорост

Материалите по делото са събрани в 40 тома, а обвинителният акт против двамата подсъдими е 75 страници.
При следствието са били назначени и направени десетки експертизи - съдебномедицински, съдебнопсихиатрични, за определяне на междинни и тежки телесни повреди, токсикологична, за алкохол и наркотични субстанции, химическа, пожаротехническа, компютърна, на железопътния път, техниката и скоростта на придвижване на композицията, която е извлечена като информация от черните кутии на влака.
В следствието са взели участие 13 следователи от Националната следствена работа.

И двамата обвинени са с мярка за неотклонение - Димитър Михнев е пуснат от ареста под " парична гаранция " в размер на 10 000 лв., а на Радослав Петков е наложена " подписка ". И двамата нямат право да напущат страната.

Предстои Окръжният съд в Шумен да насрочи разглеждането на делото.

 Не изключват още обвинени за нещастието в Хитрино
Не изключват още обвинени за нещастието в Хитрино

Това разгласи заместител основният прокурор Евгени Диков
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР