Окръжната прокуратура в Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу

...
Окръжната прокуратура в Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Бивш полицейски шеф отива на съд

Окръжната прокуратура в Пловдив внесе в съда обвинителен акт против някогашния шеф на полицейското ръководство в Асеновград Димчо Темелков.

Срещу 46-годишния ексслужител на Министерство на вътрешните работи, който през 2015 година беше зрелищно арестуван и уволнен, само че стана зам.-кмет, са повдигнати 4 обвинявания.

Първото е за това, че на 14 август 2015 година е спомогнал петима причинители на кражба да избегнат наказателно гонене, като наредил да бъдат освободени, без да им бъдат отнети крадените движимости.

Темелков е упрекнат и за това, че на 29 август същата година е приел предложение за рушвет - "да почерпи “, с цел да упражни въздействие върху проверяващ служител на реда да освободи арестуван.

Бившият началник ще бъде съден още за това, че през интервала от 13 март 2014 година до 13 юли 2015 година не е извършил отговорностите си и е превишил правата си, като в 16 случая не е записал известия за осъществени закононарушения от общ темперамент, не е провел оперативно-издирвателна активност, не е направил инспекция и не е докладвал материалите в Районна прокуратура-Асеновград. Той приел, че не са налице задоволително данни за осъществено закононарушение и макар съществуването на такива данни е прекратил преписката.

В други 11 случая пък получените сигнали за закононарушения не са били регистрирани и по тях не е осъществявана инспекция, като задачата била да набави за себе си полза – повишение на оценката му като началник на районно управление (на МВР) на МВР-Асеновград, кариерно израстване и приемане на поощрения и награди. От тези негови дейности е могло да настъпят нездравословни последствия за МВР- уронване на престижа и понижаване на доверието към работата на ораните на полицията, акцентират от прокуратурата.

Четвъртото обвиняване против Темелков е за това, че през интервала от 24 януари до 3 юли 2015 година е съставил публични документи за активността на чиновниците на районно управление (на МВР) на МВР-Асеновград, в които е удостоверил погрешни условия, че в отчетния интервал са били получени по-малко от действителния брой сигнали за осъществени закононарушения от общ темперамент.

По делото на съд са предадени и още двама души.

Единият е Ангел Ч., на 46 година, който е упрекнат за това, че на 14 септември 2015 година, в качеството си на длъжностно лице – водач на товарен камион в „ КМД “ ЕООД-Пловдив, незаконно е присвоил литра гориво.

49-годишният Иван Бойчев пък е упрекнат, че от 1 март до 14 септември 2015 година, като чиновник в бранш „ Криминална полиция “, е пропуснал да извърши навреме длъжностите, като не е направил първични дейности по следствие, за да избави Ангел Ч. от наказване. Полицаят ще дава отговор пред Темида и за това, че за да набави за себе си и водача имотна полза е придобил и спомогнал да бъде продадено откраднатото гориво.

По делото са разпитани общо 128 очевидци.

Най тежкото, планувано от закона наказване за закононарушенията, в които Димчо Темелков е упрекнат, е отнемане от независимост от 2 до 8 години, като за част от действията се планува и наказване отнемане от права.

Ангел Ч. може да получи до 8 години затвор, както и отнемане от права.

А Иван Бойчев - от 1 до 6 години и също отнемане от права.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР