Окръжна прокуратура – Враца е внесла в съда обвинителен акт

...
Окръжна прокуратура – Враца е внесла в съда обвинителен акт
Коментари Харесай

Съдът отново подхваща Къщата на ужасите във Врачанския Балкан

Окръжна прокуратура – Враца е внесла в съда обвинителен акт срещу Валентин Йорданов за незаконния старешки дом в Балкана, придобил популярност като Къщата на ужасите, научи BulNews.bg.
От документите по делото излиза наяве, че от 15.04.2010 година до 13.02.2012 година, без да е получил позволение от „ Агенцията за обществено подкрепяне “, в хотел „ Тева “ във Врачанския Балкан мъжът е правил обществена активност, представляваща източник на нараснала заплаха. Обвиняемият предоставял обществена услуга, като настанил възрастни хора и такива с физически увреждания и душевен разстройства, без да е сключил контракт с потребителите. Той не е обезпечил наложителните за подобен тип обществена услуга битови условия, верен режим на хранене, качествена и здравословна храна. Не са били спазени санитарните и хигиенични правила за надзор върху разпространяването на инфекции. Не е обезпечил подпомагане за приемане на медицински, стоматологични и други здравни грижи. Според държавното обвиняване той по небрежност е предизвикал гибелта на повече от едно лице.
В обвинителния акт се показва още, че някогашният преподавател Йорданов е изложил три лица, които са били лишени от опцията да се самозапазват, заради изнемощялост, болест и заради своята беззащитност, по подобен метод, че животът им можел да бъде в заплаха, като не им се е притекъл на помощ и не е обезпечил нужните медицински грижи, обикновени хигиенични условия и рационално хранене, като един от жителите е умрял по време на престоя си в хотела.
Образувано е наказателно дело от общ темперамент с докладчик арбитър Агнеса Ставарова. То е импортирано в разпоредително съвещание на 28.04.2014 година, когато производството е било прекъснато, заради позволени основни остраними процесуални нарушавания, водещи до ограничение правата на подсъдимия, по отношение на опцията да разбере в какво тъкмо е упрекнат, с цел да провежда своята отбрана. Това предписание е било доказано от Софийския апелативен съд с определение от 23.06.2014 година и делото е върнато на Окръжна прокуратура Враца.
По предписание на основния прокурор делото е предоставено на Окръжна прокуратура - Кюстендил, която е внесла във Врачанския областен съд нов обвинителен акт срещу същото лице за това, че в хотел „ Тева “ във Врачанския Балкан за интервала от 12.01.2011 година до 13.02.2012 година обвиненият съзнателно е умъртвил повече от едно лице – В. Н. Д. на 47 година от София и А. Г. И. на 89 година от Враца, които били в безпомощно положение. Въз основа на този обвинителен акт е формирано дело с ръководител на състава арбитър Веселка Иванова и докладчик Агнеса Ставарова. Насрочено е ново разпоредително съвещание на 14.05.2018 година, на което за повторно правосъдното произвеждане е прекъснато и върнато на Окръжна прокуратура Кюстендил за премахване на позволени основни процесуални нарушавания. Това определение на Врачанския областен съд е доказано от Софийския апелативен съд.
След премахване на позволените процесуални нарушавания, прокуратурата внася за следващ път обвинителен акт за същото обвиняване и срещу същото лице. Образувано е ново, трето дело с ръководител на състава арбитър Иван Маринов и докладчик Петя Вълчева. На 25.01.2019 година се организира разпоредително съвещание, на което правосъдното произвеждане за трети път е прекъснато и върнато на Окръжната прокуратура – Кюстендил за премахване на основни процесуални нарушавания. Съдът счита, че в този му тип обвинителният акт не би могъл да очертае правната рамка и предмета на доказване, по който той би трябвало да се произнесе. Това определение на Врачанския областен съд е анулирано от Софийския апелативен съд на 19.03.2019 година и делото е върнато за продължение на съдопроизводствените дейности в Окръжен съд – Враца, от нов състав. Съгласно напътствията на Апелативния съд делото е предоставено на различен състав, защото произнеслият се към този момент е изразил мнение всъщност за приложението на материалния закон, което е съображение за отказ.
На 01.04.2019 година за нов докладчик по делото е избрана арбитър Лидия Крумова, като в разширения състав влиза и арбитър Иван Никифорски. Новият състав на Врачанския областен съд организира през днешния ден разпоредително съвещание, на което одобри, че обвинителният акт дава отговор на условията на закона и насрочи намерено правосъдно съвещание на 10 септември от 10 часа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР