Окръжна прокуратура – Враца е внесла в съда обвинителен акт

...
Окръжна прокуратура – Враца е внесла в съда обвинителен акт
Коментари Харесай

Съдят експерт от ДФ Земеделие за измама и подкуп

Окръжна прокуратура – Враца е внесла в съда обвинителен акт против Л.П. за осъществените от него закононарушения в качеството на длъжностно лице по член 210, алинея 1, вр. член 209, алинея 1 от Наказателен кодекс и по член 301, алинея 3, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс.

През 2019 година обвиненият Л.П. заемал длъжността „ старши специалист “ в Областната дирекция гр. Плевен на Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ). Служебните му отговорности и отговорности били свързани с инспекции на място, относими към заплащанията на бенефициентите по европейските фондове. Те се правили в сходство с одобрени в институцията правила. Само дирекция „ Технически инспекторат “ в Централното ръководство на ДФЗ имала пълномощия да издава заповеди за реализирането им, а възлагането им на съответни чиновници се правило от районните структури. Дистанционният надзор на подадените заявки за подкрепяне също се осъществявал единствено от Централното ръководство на държавния фонд. При определяне на противоречие сред декларираните имоти и показанията за действителното им положението, забележими от сателитни фотоси (ортофотокарти), се назначавали инспекции на място. След осъществяването им съответният специалист издавал надзорен лист, който подлежал на администриране в Централното ръководство на ДФЗ. Въз основа на данните от него се осъществявала преценка за оторизация на заплащанията към бенефициента.

През м. септември 2019 година обвиненият Л.П. бил избран със заповед да извърши инспекция на място на земи, посочени в две заявки за подкрепяне - на комерсиалното сдружение „ Н.49 “ ЕООД и на земеделския производител Л.Й. в с Бутан, област Враца. В тази връзка той се обадил на представителя на компанията – А.А., като го предизвестил за нея. По време на срещата сред двамата проверяващият не знаел, че другият мъж го записва на телефон. След осъществяване на съответните замервания на терен, благодарение на GPS инсталация, и направени фотоснимки на парцелите, той декларирал на А.А., че остава да се извърши отдалечената инспекция на непроверения му имот. Добавил, че в случай че желае тя да мине по-бързо и единствено административно, надлежно бенефициентът по-рано да получи дотацията си, би трябвало да почерпи. Уточнил сумата в размер от 400 до 500 лв. и му оставил телефонния си номер. С дейностите си той направил опит да вкара А.А. в подвеждане, защото осъществяването на отдалечените инспекции било отвън компетенциите на чиновниците на районния механически инспекторат на ДФЗ. Наред с това крайните периоди на инспекциите били закрепени авансово в Интегрираната система за администриране и надзор.

Още същия ден обвиненият Л.П. обходил част от парцелите декларирани от земеделския производител Л.Й. Констатирал несъответствия, които представлявали съображение за финансова промяна при утвърдено подкрепяне. Експертът се обадил на бенефициента и на последвала среща с него го уведомил за нередности. Предложил му същите да не се документират против парична сума от 1000 лв.. За непозволените дейности на служителя на районната конструкция на ДФЗ били известени съответните органи и почнало досъдебно произвеждане в Окръжна прокуратура – Враца. На среща, извършена на 18.09.2019 година пред магазин в с. Бутан, Л.Й. дал на обвинения желаната от него сума – 10 банкноти от по 100 лв.. Парите били авансово белязани от органите на Групово дело „ Борба с проведената престъпност “. Л.П. ги взел, след което бил арестуван.

Разпитан на досъдебното произвеждане, обвиненият дал подробни пояснения и се признал за отговорен. Предстои делото да продължи в съда, оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР