Окръжна прокуратура – Враца е предала на съд В. Христов

...
Окръжна прокуратура – Враца е предала на съд В. Христов
Коментари Харесай

Съдят ръководител на екип заради смъртта на работник

Окръжна прокуратура – Враца е предала на съд В. Христов по обвиняване за немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, довело до гибелта на електромонтьор.
Обвиняемият Христов работил в електроразпределително сдружение от 2001 година като електромонтьор, а след това бил преназначен на служба началник група, занимаваща се с създаване, поддържане и ремонт на електрически линии и мрежи.
Служителите в сдружение наложително прекосявали изискуемите инструктажи и полагали годишни изпити по сигурност на труда, правила се и инспекция на положението на персоналните защитни средства. Всички тези ограничения са извънредно наложителни при работа с електрически ток и обвързваните с него уреди, точно с оглед високата степен на заплаха за здравето и живота на чиновниците.
На 19.05.2015 година, в региона на област Враца, се разразила стихия със мощен вятър и дъжд. В резултат на метеорологичните условия зародили разнообразни повреди по електропреносната мрежа. За тяхното премахване били ангажирани няколко групи, включително и на такава отвън графика за дежурство, за възобновяване зареждането на клиентите в по-кратък период.
Около среднощ двете спешни групи се срещнали при железорешетъчен дирек (ЖС) от електропровод 20kV „ Лъката “, който се намирал на моста на изхода от Криводол посока с. Ракево. Там дежурната група на обвинения Христов приключвала осъществяване на поставената задача и възстановявала секция. Тъй като осъществената проба не локализирала повредата, двата екипа се насочили към близката мелница, с цел да продължат работата.
Христов, като началник на новосформираната обединена група, разпределил задания и дал нареждания, като позволил поредност нарушавания. Преди всичко той основал екип от двама по сан лица, което предпоставя спор и недоумение на правата и отговорностите им при реализиране на дилемите. Същевременно той не положил грижи в задоволителен размер за чиновниците при реализиране на предоставената им активност по премахване на повредата. Освен това обвиненият не осъществил надзор по време на работата за съблюдаване условия за сигурност от всички членове на бригадата, включително директно наблюдаване и наличие на най-опасния сектор от работното място.
При тези условия един от електромонтьорите – Г.К., се качил до тоководещите елементи на ЖР по време, когато електропровод 20kV „ Лъката “ се намирал напрегнат. С дясната си ръка той се хванал за елпроводник, при което получил контузия, довела до гибелта му.
За позволената от Христов професионална несъобразителност той е бил притеглен към наказателна отговорност и предаден на съд. Предстои насрочване на правосъдно съвещание по делото.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР