Окръжна прокуратура-Враца е предала на съд К. К. по обвинение

...
Окръжна прокуратура-Враца е предала на съд К. К. по обвинение
Коментари Харесай

Коневъд от Згориград отива на съд заради неверни данни

Окръжна прокуратура-Враца е предала на съд К. К. по обвиняване за осъществено от него закононарушение, научи BulNews.bg.
Обвиняемият е шеф и едноличен притежател на сдружението „ Старинни конници “ ЕООД със седалище в село Згориград. Предмет на активност на компанията е развъждане, възстановяване и запазване на изчезващи породи коне, образование на млади ездачи, туристическа и комерсиална активност, отглеждане на коне, земеделска активност и други.
През м. май 2014 година К. К. подал в oбщинска работа „ Земеделие “ - Враца заявление за подкрепяне по размер Натура 2000 за код на просвета - „ Постоянно затревени площи/пасища и мери за паша “. Той показал два имота с обща повърхност 271.53 хектара - единият в землището на в с. Бързия, общ. Берковица и другия във Вършец. В приложената към заявката таблица на отглеждани животни за 2014 година били вписани 26 коне.
Близо два месеца по-късно след подаването на заявката за подкрепяне, К. К. сключил контракти за пренаемане на поземлени парцели, които представлявали земеделска земя обществена общинска благосъстоятелност, намиращи се в местността „ Козница “.
В хода на следваща инспекция за окомплектоване на всички изискуеми документи по подаденото от К. К. заявление, същите били изпратени в централно ръководство държавен фонд „ Земеделие “ в София. Било открито, че има презастъпвания на обрисуваните от обвинения имоти с тези на други претенденти за подкрепяне.
Съгласно открития ред, К. К. бил известен за това събитие, като му бил избран двадесетдневен период за даване на спомагателни документи, доказващи правото му на прилагане на дублиращите се с други претенденти площи, обаче той не го сторил.
На 15.10.2014 година била осъществена инспекция на място от специалисти от разплащателна организация при ДФЗ, за която обвиненият авансово бил известен и поканен да участва. Той се явил, само че не могъл да уточни сигурно местоположение на декларираните от него имоти.
Посредством GPS, направени фотоснимки, осъществен оглед на имота и направени замервания било открито, че същия е напълно неприемлив за подкрепяне, заради съществуване на голям брой шубраци, хвойна, скали и камъни. Освен това, на място не били открити следи от паша на животни, както и наличие на такива.
Задължението на бенефициента, кандидатстващ за подкрепяне по Натура 2000 е да коси тревата в избран интервал от годината или да обезпечи паша на животни. По този метод се е осигурявало поддържането на парцелите в положително земеделско и екологично положение, запазвайки съответния им културен тип
След като видял, че длъжностните лица установили противоречие на декларираните от него имоти с условията по програмата за подкрепяне, К. К. си тръгнал без да изчака края на инспекцията. Впоследствие той не се явил да се запознае с констатациите, отразени в контролния лист, нито направил възражения.
Размерът на претендираната сума по декларираната от обвинения К. К мярка била избрана в размер на 68 241.00 лв.. Средствата се осигурявали, от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони (82%), а останалите от националния бюджет на Република България.
Предвид направените констатации за недопустимост за подкрепяне на декларираните площи паричните средства на кандидат-бенефициента не били отпуснати. Впоследствие К.К. бил притеглен към наказателна отговорност за съзнателно даване на погрешни сведения за приемане на средства от фондове на Европейския съюз и от бюджета на Република България.
Предстои делото да продължи в съда.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР