Окръжна прокуратура–Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу Ц.Ч.

...
Окръжна прокуратура–Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу Ц.Ч.
Коментари Харесай

Съдят обвиняема, избегнала плащането на 103 756 лева данъчни задължения и укрила задължителни осигурителни вноски в размер на 169 521 лева

Окръжна прокуратура–Велико Търново внесе в съда обвинителен акт против Ц.Ч. Тя е упрекната за това, че за времето от 14.10.2010 година до 24.03.2016 година в гр. Велико Търново, при изискванията на продължавано закононарушение, в качеството си на шеф и представител на сдружение, посредством посредственото извършителство на счетоводител, избегнала установяването и заплащането на данъчни отговорности за предплатен налог за приходи от трудови правни отношения по Закона за налозите върху приходите на физическите лица в изключително огромни размери – 103 756,33 лева Парите са дължими от сдружението за разнообразни данъчни интервали, зародили за физически лица, които са в трудови правни отношения с сдружението. Обвиняемата направила това, като удостоверила лъжа по отношение на размера на осигурителния месечен приход и размера на дължимия за предплатено удържане налог по член 42 от ЗДДФЛ в подадени заявления пред Търговско дружество на Национална агенция за приходите – Велико Търново (престъпление по член 255, алинея 3, вр. алинея 1, т. 2, прочие 1, вр. член 26, алинея 1 от НК).

Отделно от това, за времето от 23.01.2015 година до 24.03.2016 година, обвинената укрила за дружеството-осигурител и за обезпечени при него физически лица наложителни осигурителни вноски за държавно публично обезпечаване в изключително огромни размери – 125 346,50 лева и за здравно обезпечаване – 44 175,43 лева, като оповестила пред Търговско дружество на Национална агенция за приходите – Велико Търново застрахователен приход в по–малък размер от фактически получения от обезпечени физически лица и удостоверила лъжа по отношение на размера на дължимите за внасяне наложителни осигурителни вноски за държавно публично обезпечаване и за здравно обезпечаване в подадени пред Търговско дружество на Национална агенция за приходите – Велико Търново заявления (престъпление по член 255б, алинея 3, вр. алинея 1, вр. член 26, алинея 1 от НК).

Обвиняемата набирала физически лица, които назначавала на трудов контракт към представляваното от нея сдружение на служба „ аниматор “ и ги командировала за осъществяване на трудовите им отговорности в туристически обект в разнообразни страни. За интервала от септември 2010 година до март 2016 година тя сключила общо 531 трудови контракта с разнообразни лица. При правенето на документите за назначение им, обвинената посочвала на счетоводителя да вписва суми на трудови хонорари, които били доста по-ниски от фактически контрактуваните и в действителност изплащани. Сумите, представляващи действителното трудово заплащане на наетите лица, които били в доста по-висок размер от вписания в подписаните трудови контракти, били изплащани на чиновниците в брой или внасяни по техни банкови сметки, като за тях не били съставяни счетоводни документи.

Предвид това в подавани заявления били декларирани погрешни стойности на трудовото заплащане и осигурителния приход, които били в по–нисък размер от действителния подобен на работещи и обезпечени към сдружението физически лица. Оттам за същите тези лица бил заявен и по-нисък размер от действителния на дължимите наложителни осигурителни вноски и предплатен налог за приходи от трудови правни отношения.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР