Окръжна прокуратура – Монтана е привела в изпълнение влязла в

...
Окръжна прокуратура – Монтана е привела в изпълнение влязла в
Коментари Харесай

Една година затвор за собственик на автоморга в Монтана за трудова злополука, довела до смърт на работник

Окръжна прокуратура – Монтана е привела в осъществяване влезнала в действие неоправдателна присъда по отношение на И.М., упрекнат за осъществено от него закононарушение по член 123, алинея 1 от Наказателния кодекс.
Осъденият М. развивал активност, обвързвана с изкупуване на използвани коли, които били разкомплектовани за авточасти и след това продавани на клиенти на комерсиалното сдружение.
Работата се правила в самостоятелен за това имот в местността „ Мало поле “ в гр. Монтана от няколко непрекъснати служащи и такива, краткотрайно ангажирани без трудови контракти, на които се заплащала отплата.
На 12.10.2017 година на двама от служащите в автоморгата било предоставено да приготвят материали – включително тръби, за идно създаване на покривна структура с железен заслон. При слагането на тази задача М. въобще не инструктирал ангажираните с нея мъже, нито им обяснил условията и изискванията за безвредното й осъществяване.
При качването и завъртането на една от тръбите от служащия Н.А., който се намирал на височина 3,30 метра от земната повърхнина, тя се доближила в рискова непосредственост до намиращ се над навеса високоволтов електропровод, по който протичал електрически ток с високо напрежение. Вследствие на това деяние тръбата послужила като проводник на ток, който поразил А. и той паднал на земята.
Пострадалият бил неотложно превозен в МБАЛ – Монтана, където била установена гибелта му. Извършената на досъдебното произвеждане съдебно-медицинска експертиза дава умозаключение, че Н.А. е претърпял електрическа контузия, довела до развиване на остра дихателна и сърдечна непълнота.
Инцидентът, довел до гибелта на служащия, съставлява трудова акцидент, като от страна на възложителя – наказания М., са били позволени голям брой нарушавания на правила на трудовото законодателство, изискващи обезпечаване на безвредни условия на труд. Ангажираният от него служащ нямал подписан трудов контракт и не имал нужните познания и умения. Работодателят не обезпечил здравословни и безвредни условия на труд и не провел наложителен инструктаж.
Съдът е признал И.М. за отговорен за осъщественото от него закононарушение и му е наложил наказване от една година „ отнемане от независимост “ при „ общ “ режим на изтърпяване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР