Окръжна прокуратура - Монтана е извършила проверка на действията, предприети

...
Окръжна прокуратура - Монтана е извършила проверка на действията, предприети
Коментари Харесай

Прокуратурата препоръча мерки на 9 кметове от Северозапада

Окръжна прокуратура - Монтана е направила инспекция на дейностите, подхванати от органите на локалната власт на територията на региона срещу разпространяването на вируса COVID-19. Оперативна програма - Монтана е изготвила оферти до кметовете на общините Бойчиновци, Чипровци, Лом, Брусарци, Вълчедръм, Медковец, Якимово, Берковица и Вършец.

Българите всеобщо не съблюдават наложената им наложителна карантина. Това се показва в прессъобщение на прокуратурата, която е анализирала данните от последната седмица от петте апелативния региона - София, Велико Търново, Варна, Бургас и Пловдив. Вчера 7 души нарушиха карантината си във Варна, а единствено преди два дни, на 21 март, 9 души бяха предадени на съд за нарушение на карантината в Шумен.

Най-често нарушаванията се правят от български жители, които се завръщат от чужбина в страната ни.

В Районна прокуратура - Дупница пък е постъпил сигнал за мъж завърнал се от Италия, който не е спазил карантината си. Мъжът се завърнал на 12 март в България, като минал през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата ". Въпреки че бил задължен да съблюдава карантина на 17 март 2020 година той не бил открит на домашния си адрес. Впоследствие е било открито, че се намира при другар в прилежащ блок в ж.к. " Бистрица ". Мъжът е бил предизвестен да съблюдава заповедта на министъра на опазването на здравето.

По друга кореспонденция е била разпоредена инспекция на Районно ръководство на Министерство на вътрешните работи гр. Бобов дол и на Регионална здравна ревизия гр. Кюстендил. Мъжът се е завърнал от Италия и не бил открит на посочения от него адрес в страната. В хода на следствието по случая е било открито, че два дни откакто дошъл в страната, той още веднъж отпътувал за чужбина.

Окръжна прокуратура - Кюстендил е направила инспекция, с оглед напътствията, дадени от Върховна административна прокуратура и Софийска апелативна прокуратура, за подхванатите ограничения срещу разпространяване на вируса Covid-19.

Кметовете са издали заповеди, касаещи противоепидемичните ограничения, с оглед спецификата на обособените обитаеми места. Сред тях са осъществяване на наложителни хигиенични и противоепидемични действия, в това число стерилизация на публични места и търговски обекти, съблюдаване на санитарно-хигиенни условия и недопускане на скупчване на хора, прекратяване на платено паркиране на ППС, основаване на организация за подкрепяне на възрастни и нуждаещи се хора. Забранени са всеобщи мероприятия и образуване на пазари. В община Кочериново е въведен вечерен час след 19:00 ч. На територията на община Трекляно има едно лице под домашна карантина, което се следи от органите на Министерство на вътрешните работи.

Освен инспекции за съблюдаване на карантината се направиха и инспекции по аптеките на територията на Софийска област

Целта е предприемане на ограничения за попречване на продажбата им на спекулативни цени в изискванията на усложнена епидемиологична конюнктура в страната.

В резултат на осъществените инспекции са били установени четири случая на нарушавания в гр. Елин Пелин. Те касаят липса на обозначени цени на изложените артикули и открита разлика сред наличните пари в касата на комерсиалния обект и действително осъществените продажби. Не са били открити случаи на далавера с цените на медикаментите.

Към сегашния миг контролните органи са ревизирали редица аптеки, определени на инцидентен принцип, а точно - 9 в гр. Ботевград, 6 в гр. Ихтиман, 6 в гр. Елин Пелин, 3 в гр. Костинброд, 8 в гр. Самоков, 4 в гр. Сливница, гр. Божурище и гр. Драгоман.

Работата, обвързвана с осъществяването на инспекции, продължава под надзора на Окръжна прокуратура - София и съответните районни прокуратури.

Окръжна прокуратура - София е направила и инспекция на осъществяването на ограниченията и рекомендациите, въведени със заповед на министъра на опазването на здравето. В резултат на получената информация е открито, че във всички 22 общински администрации на територията на Софийска област и в регионалната администрация прецизно се съблюдават ограниченията и рекомендациите, целящи предварителна защита и запазване здравето на популацията и чиновниците. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР