Окръжна прокуратура – Кюстендил е предала на съд В.И. по

...
Окръжна прокуратура – Кюстендил е предала на съд В.И. по
Коментари Харесай

Рецидивист е предаден на съд за грабеж над жена в гр. Рила

Окръжна прокуратура – Кюстендил е предала на съд В.И. по обвиняване за осъществено от него, при изискванията на рисков рецидив, закононарушение по член 199, алинея 1, вр. член 198, ал.1 от Наказателен кодекс. Обвиняемият В.И. с приятеля му Н.С. постоянно посещавали казина и игрални зали в гр. Благоевград.

Тези пътувания съчетавали и с транспорт на пасажери от гр. Рила до гр. Благоевград против възнаграждение. За задачата употребили лек автомобил, ръководен от Н.С. Обикновено, след визитите на хазартните заведения, двамата мъже оставали без пари, заради което решили да търсят различни способи за набиране на средства.

Знаели, че в гр. Рила и близките села има самотно живеещи възрастни хора, от които елементарно биха могли да откраднат пари, украшения и други движими движимости. За да не бъдат разпознати, а и с оглед оказване на психически напън, закупили черни шапки, които пригодили за прикриване на лицата при осъществяване на незаконните действия, като създали прорези за очи. Набавили гумени ръкавици и широколентово тиксо, което да употребяват, при положение на оказана им опозиция. В началото на 2019 година двамата обикаляли с автомобила из гр. Рила и околните села.

Наблюдавали и набелязвали евентуални места и хора, които да могат елементарно да ограбят. През нощта на 05.03.2019 година В.И. и Н.С. лишили от къща в с. Стоб непознати движимости на обща стойност 2815 лв., до момента в който притежателят на парцела отсъствал.

За тази кражба, с оглед родовата подсъдност на действието, било формирано досъдебно произвеждане в районната прокуратура. След този случай двамата добили убеденост, че елементарно могат да се обогатят по противозаконен метод. Внимателната преценка на набелязаните от тях жертви, физическото им предимство, както и предварителната подготовка ги предиздвикали да мислят, че безпроблемно могат да пречупят съпротивата на потърпевшите и да лишават пари и други полезности от домовете им. В.И. и Н.С. набелязали идната жертва на незаконните им планове – шестдесет и четири годишната жителка на гр. Рила, за която разбрали, че разполага с огромна парична сума, държана в празни стекове от цигари.

Около 3 часа през нощта на 11.03.2019 година грабителите оставили автомобила до дома й, поставили шапки на лицата и ръкавици и се придвижили до парцела й. С помощта на стълба се качили на покрива, отстранили стъклото от прозореца и проникнали в таванското помещение, а от там и в къщата. Открили стопанката в спалнята на първия етаж. Жената се събудила и се развикала. Обвиняемият И. се нахвърлил върху нея, нанесъл й удари в лицето и й запушил устата. Грабителите й отправили закани за ликвидиране, в случай че не им даде парите и полезностите си, питали я за стековете от цигари със спестявания. Пострадалата се насочила към банята и се пробвала да извика за помощ, само че била мощно ударена от обвинения и паднала. След като се изправила, двамата траяли да я заплашват и я да я принуждават да им се подчинява категорично, с което сломили съпротивата й. Настоявали да им съобщи скъпи движимости, с които разполага, претърсили къщата.

От чантата на дамата взели 250 лв., а от кутия за бижута – златни украшения - 4 пръстена, гривна, колие с висулка и обеца. С тези непознати движимости напуснали къщата. След няколко несполучливи опита в гр. Петрич и гр. Благоевград да заложат отнетите от дамата движимости, съумели да получат за тях 900 лв.. Междувременно потърпевшата подала сигнал за закононарушението. В резултат на подхванатите дейности по следствието грабителите са били открити.

Общата стойност на предмета на закононарушението възлиза на 4320,30 лв.. Нанесената вреда е била възобновена на дамата от Н.С. Наказателното произвеждане против него е завършило с утвърдено от съда съглашение. Предстои делото против обвинения В.И. да продължи в съда.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР