Окръжна прокуратура – Хасково внесе в съда обвинителен акт спрямо

...
Окръжна прокуратура – Хасково внесе в съда обвинителен акт спрямо
Коментари Харесай

В Хасково съдят иранци за контрабанда на хероин за над 61 млн. лева

Окръжна прокуратура – Хасково внесе в съда обвинителен акт по отношение на В.Х., на 32 година, ирански жител, за това, че на 27.09.2018 година, през Граничен контролно-пропусквателен пункт - Капитан Андреево, общ. Свиленград, обл. Хасково, с товарен автомобил- влекач, марка "Рено " и прикачено към него ремарке, марка "Мамут ", без съответно позволение, пренесъл през границата на страната, от Република Турция в Република България, високорисково наркотично вещество– хероин, с общо чисто тегло 332.810 кг, на обща стойност 29 952 900 лв., като предметът на контрабандата е в изключително огромни размери и казусът е изключително тежък – закононарушение по член 242, алинея 4 вр. алинея 2 от Наказателния кодекс, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.

На съд е предаден и М.П., на 47 година, ирански жител, за това, че на 28.09.2018 година, през Граничен контролно-пропусквателен пункт - Капитан Андреево, общ. Свиленград, обл. Хасково, с товарен автомобил – влекач, марка "Волво " и прикачено към него ремарке, марка "Марал ", без съответно позволение, пренесъл през границата на страната, от Република Турция в Република България, високорисково наркотично вещество– хероин, с общо чисто тегло 355.020 кг, на обща стойност 31 951 800 лв., като предметът на контрабандата е в изключително огромни размери и казусът е изключително тежък - закононарушение по член 242, алинея 4 вр. алинея 2 от Наказателния кодекс.

По делото е открито е, че на 27 септември 2018 година, на Граничен контролно-пропусквателен пункт – Капитан Андреево, обвиненият В.Х. влезнал от Република Турция, като показал документи, че в управлявания от него камион с влекач, иранска регистрация, транспортира 13 палета, натоварени със строителни плоскости. Стоката била ситуирана в пет реда, което митническите чиновници открили след отваряне на ремаркето. При ръчно разтоварване на палетите, инспекторите на ГКПП-Капитан Андреево, разкрили, че част от плоскостите били залепени една за друга със силикон. След разлепянето им намерили сред тях 330 пакета, съдържащи бежово прахообразно вещество, което при полеви наркотест е реагирало на хероин, с общо бруто тегло 332.810 кг., на стойност 29 952 900 лв., открито с направени експертизи по делото.

Задържаха 51 кг хероин на "Лесово "

На 28 септември 2018 година, на ГКПП-Капитан Андреево, дошъл втори ирански камион с влекач, ръководен от обвинения М.П. В него също се превозвали 13 палета със строителни плоскости. При осъществено претършуване, митническите инспектори разкрили общо 361 броя пакети, съдържащи бежово прахообразно вещество, реагиращо на хероин, с общо бруто тегло 355.020 кг, на стойност 31 951 800 лв., открито с направени експертизи по делото. Те били укрити сред слепените строителни плоскостите.

Установено е, че в двата камиона са били транспортирани общо 687 кг хероин на обща стойност 61 904 700 лв.. Това е най-голямото количество хероин, арестувано на ГКПП-Капитан Андреево през последните години.

Двата камиона са били натоварени със строителните плоскости от един и същи склад в промишлената зона в гр. Урмия, Иран, като крайната точка на доставката е била компания в Австрия. В обвинителния акт са посочени доказателства за сериозна планираност и готовност на закононарушението – идентичен метод на правене на транспортните документи, еднакъв спедитор и адресат, както и мястото на натоварване и метода на укриване на хероина. Двамата водачи на камионите се познавали и са пътували дружно, един след различен, близо 2 000 км до българо-турската граница, като през Граничен контролно-пропусквателен пункт – Капитан Андреево не минали по едно и също време, с цел да понижат риска от залавяне.

Обвиняемите са с взета мярка за неотклонение "задържане под стража " и се намират в пандиза. Предстои Окръжен съд – Хасково да насрочи съвещание по делото.

Операция "Тезей " разруши стриптийз питейни заведения и удари трафика на хора, дрога и оръжие в цялата страна
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР