Окръжна прокуратура-Бургас предаде на съд сирийския гражданин О.А. Той е

...
Окръжна прокуратура-Бургас предаде на съд сирийския гражданин О.А. Той е
Коментари Харесай

Предадоха на съд сириеца Омар, прегазил с автобус двама полицаи в Бургас

Окръжна прокуратура-Бургас съобщи на съд сирийския жител О.А.

Той е упрекнат за това, че при ръководство на пътнически рейс е нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата, в следствие от което е провокирал пътнотранспортно произшествие с полицейски автомобил, като по този метод съзнателно е предизвикал гибелта на двама полицейски чиновници, намиращи се в автомобила. Престъплението е осъществено на 25.08.2022 година в град Бургас. То е квалифицирано по чл.342, ал.3, б. „ в “, алт. втора, вр. ал.1, предложение трето от Наказателен кодекс, вр. чл.21, ал.2, вр. ал.1, вр. чл.103 от ЗДвП, вр. чл.47, ал.3 от ППЗДвП, като казусът е изключително тежък.

По време на следствието е открито, че обвиненият е управлявал пътнически рейс, в който са се придвижвали още 48 непознати жители, 47 от които са се качили в рейса на 24.08.2022 година вечерта в гориста околност в региона на град Малко Търново. Те са проникнали на българска територия в нарушаване на закона.

Превозното средство се е движило в посока град Бургас като по пътя си О.А. не се е подчинил на два пъти на сигнали подадени със „ стоп “ палка от чиновници от ГПУ Малко Търново и ГПУ Бургас. Веднъж на контролно-пропусквателен пункт на с.Крушевец и един път на контролно-пропусквателен пункт „ Пода “. О.А. неведнъж не се е подчинил и на сигнали, подавани от полицейски автомобил, преследващи рейса в придвижването му към и в град Бургас. След нахлуване на рейса в град Бургас чиновниците от „ Гранична полиция “ се свързали с сътрудниците си от ОД на Министерство на вътрешните работи – Бургас, с цел да предупредят за идващия рейс. Пръв на сигнала се отзовава патрулът на полицейските чиновници Й.И. и А.Г. Автомобилът им е бил с включена светлинна сигнализация и оборудван с всички нужни реквизити. Полицейските чиновници са били на кръстовище с кръгово придвижване „ Трапезица “, с цел да спрат пътническия рейс. 

Вместо да спре рейсът гладко в най-дясната част на платното за придвижване О.А. траял да ръководи транспортното средство с превишена скорост от към 78 км/ч, като навлязъл в кръговото кръстовище, за да избегне прекъсване на рейса, вследствие на което провокирал пътнотранспортно произшествие с полицейския автомобил и съзнателно предизвикал гибелта на Й.И. и А.Г. Установено е, че оптимално разрешената скорост на прекосяване през кръговото кръстовище е 40 км/ч.

Предстои Окръжен съд-Бургас да насрочи дата и начален час на съвещанието си, оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Бургас.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР