Окръжна прокуратура - Бургас е акцентирала в протеста си, че

...
Окръжна прокуратура - Бургас е акцентирала в протеста си, че
Коментари Харесай

Отмениха цяла наредба на община Несебър и части от наредби на общините Сунгурларе и Царево


Окръжна прокуратура - Бургас е подчертала в митинга си, че при приемане на наредбата са позволени нарушавания на административно-производствените правила, а имено липса на претекстове към признатата разпоредба, както и доказателства за съблюдаване на условията, визирани в чл.26, ал.2 от Закон за нормативните актове (задължително е преди внасянето на план на нормативен акт за издаване и приемане от способния орган, съставителят на плана да го разгласява на интернет страницата на съответната институция дружно с претекстовете, надлежно отчета, като на заинтригуваните лица се дава минимум 14-дневен период за оферти и мнения по проекта), което обаче не е сторено.

Съдът е приел причините на прокурора и е постановил, че са позволени основни нарушавания в производството по взимане на решението по първичното приемане на Наредбата от Общински съвет Несебър и при последвалите промени, което е довело до нарушение на правилата на аргументираност, непоклатимост, неприкритост и координация. Съдът е приел и че не са спазени горепосочените условия.

След митинг на Окръжна прокуратура - Бургас е анулирана и част от Наредбата за реда за придобиване, ръководство и предписание с общинско имущество на Община Сунгурларе. Прокуратурата е протестирала като незаконосъобразен чл.38, ал.1, т.1 от Наредбата (приет през 2008г. от Общински съвет - Сунгурларе), който гласи " При предписание с неподвижен парцел, физическите и юридическите лица заплащат на общината с изключение на продажната цена на парцела и следните суми: режийни разходи в размер на 2%, изчислени върху цената на парцела, предмет на продажбата, надлежно на лимитираното вещно право, което се учредява; по- огромната стойност на парцела при подмяна и; цената на действителния дял на парцела, който се получава при подялба.

Съдът е приел претекстовете на прокурора, че при приемане на цитираното изменение в Наредбата, не са били показани претекстове или отчет към правеното изменение. Липсват и доказателства за известяван на заинтригуваните лица за направеното предложение, посредством издание на Интернет страницата на Община Сунгурларе, а затова е било лимитирана опцията да се изрази мнение и да се внесат оферти за изменение или допълнение. Поради горното, съдът е отменил протестирания текст от Наредбата.
На трето място - още веднъж след митинг на Окръжна прокуратура - Бургас, съдът е отменил и елементи от наредбите: " Производства и предписание с общински парцели ", раздел " Такса за услуги - Общинска благосъстоятелност " от Приложение 1 на Наредбата за установяване и администриране на локалните такси и цени на услуги в община Царево, където е записано че се другар следните такси " При продажба, основаване на вещни права - 2% върху продажната стойност на парцела ", а " При подмяна 2% върху пазарната цена на парцела с по - висока стойност. Окръжна прокуратура е протестирала тези текстове като незаконосъобразни, т.к. при приемане на цитираното изменение в Наредбата, не са били показани претекстове към правеното изменение. Липсват и доказателства за известяван на заинтригуваните лица за направеното предложение, посредством издание на Интернет страницата на Община Царево, а затова е била лимитирана опцията да се изрази мнение и да се внесат оферти за изменение или допълнение. Поради горното, съдът е отменил протестирания текст от Наредбата.

Решенията на Административен съд - Бургас могат да бъдат обжалвани пред Върховен административен съд.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР