Окръжна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу

...
Окръжна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Прокуратурата предаде на съд земеделски производител за неправомерно получаване на евросубсидии

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт против Б.Д., притеглен към наказателна отговорност за осъществени от него закононарушения по член 248а, алинея 2, вр. алинея 1 и по член 316, вр. член 309, алинея 1 от Наказателен кодекс.

Обвиняемият Б.Д. се занимавал с култивиране на аграрни земи. Ежегодно кандидатствал за подкрепяне по разнообразни схеми и ограничения за финансиране на аграрни стопани.

През 2016 година Б.Д. за следващ път възнамерявал да получи финансиране от фондове на Европейския съюз. Той знаел, че огромна част от парцелите в региона на селата Капатово, Кромидово, Ново Кономлади и Хотово, община Петрич, не се обработват от наследниците им. С оглед това събитие той решил, наред с други аграрни площи, да заявява за подкрепяне и тях. За тази цел собственоръчно попълнил празни бланки на два контракта за отдаване чартърен на земеделска земя, вписвайки имената на един от наследниците като хазяин и неговото ЕГН. Посочил в тях данни за парцелите и периода на деяние. Подписите за хазяин в двата контракта били положени от неустановено в хода на следствието лице, а Б.Д. се подписал за наемател.

През м. февруари 2016 година обвиненият подал в Общинска работа „ Земеделие “ гр. Петрич на Държавна фирма „ Земеделие “ заявление за регистрация с приложени 357 контракта за наем/аренда, подписани с 62 лица. Сред тях попадал и наследникът на парцелите, за които били формирани неистинските контракти. По този метод Б.Д. записал правни учредения за прилагане на декларираните аграрни площи.

Впоследствие Б.Д. подал и заявление за подкрепяне 2016 година - форма за физически лица, по няколко схеми и ограничения. В него той показал, че употребява 207 имота, на повърхност 110,92 ха, и отглежда 127 животни. Били му изплатени дотации в общ в размер на 61 422,09 лв..

През 2017 година обвиненият работил по подобен метод, като употребил 4 неистинен контракта за отдаване чартърен на парцели в региона на с. Капатово. Получената от него финансова помощ била в размер на 53 718,28 лв..

Единият от наследниците на земите схванал, че Б.Д. ги употребява без тяхното единодушие. Мъжът подал тъжба в Държавна фирма „ Земеделие “ и Окръжна прокуратура - Благоевград. Веднага по-късно обвиненият им предал сумата от 3 000 лв., представляваща наемната цена за употребените от него парцели.

В хода на формираното досъдебно произвеждане е била направена графическа и правосъдно – счетоводна експертизи. Установено е, че посредством даване на погрешните сведения за 2016 година и 2017 година обвиненият Б.Д. непозволено получил сумата от 3 292,74 лв..

Предстои делото да продължи в съда.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР