Окръжна прокуратура – Разград предаде на съд 62-годишния О.Ч. –

...
Окръжна прокуратура – Разград предаде на съд 62-годишния О.Ч. –
Коментари Харесай

Съдят бивш зам.-кмет на Кубрат и шеф на фирма, ощетили общината с над 1 250 000 лева

Окръжна прокуратура – Разград съобщи на съд 62-годишния О.Ч. – някогашен заместник-кмет на Община Кубрат и 65-годишния Б.Б. – шеф на компания за това, че в изискванията на продължавано закононарушение, посредством сформиране на документи с погрешно наличие, ощетили Община Кубрат с движимо имущество - пари, като документната машинация е в изключително огромни размери и съставлява изключително тежък случай – закононарушение по член 212, алинея 5 по отношение на алинея 2, по отношение на алинея 1, по отношение на член 20, алинея 2, по отношение на член 26, ал.1 от Наказателен кодекс.

Длъжностното лице е привлечено към наказателна отговорност и за закононарушение по член 219, алинея 4 по отношение на алинея 1, по отношение на член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс, за това, че като лице на което е предоставено да разходва и регистрира имущество, не положил задоволително грижи за предоставената му работа и от това последвали обилни вреди на Община Кубрат в изключително огромни размери.

Б.Б. имал подписан контракт за реализиране на гореспоменатите действия в Община Кубрат от септември 2005 година. Договорът бил подписан за период от 10 години по отношение на действия по събиране, транспортиране и неутрализиране на твърди битови боклуци на територията на общината; поддържане на хранилище за твърди битови отпадъци; разчистване и очистване на противозаконните и неотредени сметища на територията й.

Заплащането по контракта се правило въз основа на двустранно подписани протоколи за приемане на осъществената работа и фактура. Тези документи били изготвяни и подписвани от обвинените О.Ч. и Б.Б. Освен това заместник-кмета трябвало да реализира и надзор на осъществената от изпълнителя работа. Това обаче не се случвало. Така двамата мъже ежемесечно подписвали протоколи, в които били посочени повишени количества на събрани и извозени боклуци, като по този начин от общинския бюджет били заплащани по-големи суми за предоставената услуга без действителния размер на свършената работа да дава отговор на фактурирания. 

Обвиняемият заместник-кмет не положил задоволително грижа за предоставената му работа, което се изразявало в несбъднат надзор от негова стана и вдишване на отговорности, подписвайки първоначални документи издавани от изпълнителите. Той не сравнявал количествата, които са отразявали взаимно с другия обвинен, и тези, които били посочвани като действително признати от депото.

За пет години Община Кубрат била ощетена с 1 259 228,19 лв., заплатени от структурата по отношение на действия по сметосъбиране и сметоизвозване в града и близките села, без действително да са осъществени посочените в документите размери на работа.

Предстои делото против двамата мъже да бъде планувано за разглеждане в Специализирания съд. Ако бъдат приети за отговорни двамата мъже могат да получат санкции „ отнемане от независимост “ от 10 до двадесет години за осъществената от тях документна машинация в изключително огромни размери, представляваща изключително тежък случай. А О.Ч. може да бъда наказан също с „ отнемане от независимост “ от три до 10 години за длъжностното закононарушение, осъществено от него.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР