Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо

...
Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо
Коментари Харесай

Обвиниха кантонерът и шофьорът на колата за катастрофата на жп прелез в Асеновград

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт по отношение на кантонер и водач на автомобил за причиняване на гибел при злополука на жп прелез. 60-годишният надзирател е упрекнат за това, че на 12.11.19 година към 06:50 ч., на прелеза в междугарието Крумово – Асеновград, е нарушил разпоредбите за употреба на оборудванията, като не спрял придвижването на пътни транспортни средства през прелеза и не спуснал бариерите 5 минути преди прекосяването на влака. Така, по несъобразителност е станал съизвършител за причиняване гибелта на мъж на 30 година и за нанасяне междинни телесни повреди на още две лица. Деянието е осъществено в пияно положение – съществуване на алкохол в кръвта 2,61 промила , оповестяват от Окръжна прокуратура - Пловдив.
Обвинение е повдигнато и по отношение на 33-годишния водач на автомобила за това, че при доближаване на същия жп прелез е нарушил разпоредбите за придвижване и не се движел със скорост, която да му разреши при нужда да спре и да се убеди, че не наближава трен и, че прекосяването може да стане е безвредно. Така, той също е станал съизвършител в действието. Припомняме, че към 06:30 ч. в злополучния ден 33-годишния лидер на " Опел " и неговият брат тръгнали от пловдивското село Караджово към Асеновград, където работели. Загиналият е седял на седалката до водача. По пътя те спрели в Болярци, откъдето взели братовчед им. Междувременно в 06:32 ч. от жп гара Пловдив към жп гара Асеновград потеглил пътнически трен.
Дежурният началник на придвижването уведомил с телефонограма пазачите на прелезите по пътя за заминаването на мотрисата. Кантонерът я записал я в дневника, само че заради използването на алкохол се залисал и не спуснал бариерата. Влакът се доближил към междугарието и се движел със скорост от 77 км/ч. Машинистът подал нескончаем звуков сигнал, като на десетина метра видял, че бариерите на жп прелеза не били спуснати, а пазачът бил на открито. Той забелязал и приближаващия се лек автомобил и незабавно натиснал електрическата спирачка, само че заради тежестта на композицията, същата не можела да спре на по-малко от 150 метра от момента на задействане на спирачката, съгласно автотехническата експертиза.
През това време, лекият автомобил доближил към прелеза, като макар вдигнатите бариери, лидерът не спрял, с цел да се убеди за приближаването на трен. Последвал удар сред предната част на автомобила и предната лява част на мотрисата. Колата се завъртяла и се блъснала в стената на прелезопазачницата. При ударите били ранени лидерът на автомобила, брат му и техния сателит. И тримата били откарани в болничното заведение, като на 17.11.19 година едно от момчетата умряло от пострадванията си. Той е получил тежка черепно-мозъчна контузия. Другите двама пътуващи в колата били със междинни телесни повреди.
По делото е открито, че машинистът е спазил разпоредбите за придвижване. И даже и да е бил подхванал рисково прекъсване, е нямало по какъв начин да предотврати удара. Шофьорът е управлявал автомобила с 60 км/ч, като не се е съобразил с предупредителните табели за доближаване към жп прелез и не понижил скоростта до 40 км/ч, с цел да спре безвредно. Изготвена е химическа експертиза и за кантонера, съгласно която той е бил под въздействието на алкохол. По делото са разпитани очевидци и са конфискувани са материални доказателства. Наказанието, планувано в закона, за закононарушението, в което са упрекнати двамата, е от 3 година до 15 година „ отнемане от независимост “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР