Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен

...
Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен
Коментари Харесай

Обвиняем за палеж на комплекс "Купола" в гр. Благоевград, с нанесени вреди около 900 000 лева, е предаден на съд

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт против О.С. (на 44 години), притеглен към наказателна отговорност за осъществено от него закононарушение по член 330, алинея 3, прочие 1, вр. алинея 2, т. 1 и т. 2, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс.
 
На 04.09.2021 година О.С. се срещнал с приятеля си в гр. Дупница. Мъжете консумирали алкохол в няколко заведения. След среднощ двамата тръгнали с такси към гр. Благоевград, с цел да посетят пиано бар. Там траяли да използват алкохолни питиета.
 
Около 04,00 ч. от клиентите на заведението останали единствено те. Обвиняемият изразил неодобрение от отхвърли на музикантите да му изпълнят съответна ария, защото към този момент били завършили работа. След разногласието с тях се възмутил от сервитьорката на заведението, която съгласно него трябвало да извършва желанията му.
 
На тръгване О.С. изискал от охранителя да се срещне със притежателя на пиано бара и книгата за недоволства. Изказал негативното си отношение към работещите в заведението. Държал се нападателно, нахвърлил се върху охранителя.
 
Към 05,30 ч. обвиненият се прибрал в гр. Дупница дружно с приятеля си. Чувствал се сърдит от случилото се в пиано бара и имал предпочитание да се върне, с цел да продължи разправията.
 
Наел таксиметров автомобил, като на бензиностанция на път за гр. Благоевград закупил туба с гориво. Пристигнал пред заведението, което към този момент било затворено и влезнал в пространството, представляващо преддверие. Изсипал бензина върху пода, където били ситуирани електрическото табло и кабелният разпределителен долап. Запалил горивната течност със запалка и побягнал към чакащия го таксиметров автомобил. Потеглил към гр. Дупница като по пътя изхвърлил празната туба.
 
Междувременно, в резултат на дейностите на О.С., на местопроизшествието зародил пожар. От входа на заведението той бързо се пренесъл върху дървената покривна структура на комплекса, прочут в града като " Купола ", която почнала да гори. Създала се заплаха огънят да се разпростре в пространствата на пиано бара, близкия ресторант, банков клон, както и в прилежащите жилищни кооперации.
 
Свидетел на протичащото се подал сигнал на телефон за незабавни случаи 112. На място неотложно пристигнали полицейски чиновници и пожарни екипи. Извършена била евакуация на хора, чийто живот се оказал заплашен. Междувременно О.С. се прибрал в гр. Дупница, където посетил казино и бар.
 
От осведомителните излъчвания по телевизионните канали схванал за последствията на провокирания от него палеж. Същият ден направил опит да напусне страната през Граничен контролно-пропусквателен пункт Гюешево, само че бил арестуван от органите на гранична полиция.
 
В резултат на осъщественото от О.С. незаконно действие са били породени обилни вреди по обекти на комплекс " Купола ", чийто общ размер възлиза на 898 208,73 лв..
 
В хода на досъдебното произвеждане са били назначени и изпълнени експертизи - пожаро-техническа и химическа, оценителна, видео-технически. Предстои съдът да насрочи разпоредително съвещание по делото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР