Окръжен съд Варна реши да остави за постоянно в ареста

...
Окръжен съд Варна реши да остави за постоянно в ареста
Коментари Харесай

Родителите на загиналите при пожар деца във Варна остават в ареста

Окръжен съд Варна реши да остави за непрекъснато в ареста родителите на починалите при пожар две деца в морския град. 37-годишния Емил Христов и 22-годишната Мартина са упрекнати, че са създатели на палежа, предизвикал гибелта на личните им деца, оповестиха от съда.

Инцидентът стана към 22:30 часа на 9 октомври 2021 година Сигналът за пламнал апартамент в блок 406 на варненския квартал " Владислав Варненчик " е подаден от комшии.

При потушаването на огъня е открито, че в жилището има две умряли деца, едното на 4 години, а другото единствено на 7 месеца. За това закононарушение законът планува затвор от 5 до 15 години.

Пред правосъдния състав през днешния ден прокуратурата показа химическа експертиза, съгласно която Емил Христов е употребявал опиати - метамфетамин, амфетамини и екстази.

Пред съда той съобщи, че не се усеща отговорен. Обясни, че пожарът е избухнал от свещ, запалена от Мартина, с цел да не се опасява детето от тъмното. Той бил отвън жилището и когато се прибрал видял жена си да спи, а пламъците били обхванали целия апартамент. Опитал се доколкото може да помогне.

37-годишният Емил е осъждан за владеене на високорискови субстанции, като през май 2020 година получава присъда 3 месеца " отнемане от независимост " с 3 години изпитателен период от Районен съд - Варна. Обвинението, което в този момент му е повдигнато, е в периода на условната му присъда.

Мартина помоли съда за по-лека мярка за неотклонение, като съобщи че има родственици, които желае да види. По време на правосъдното съвещание беше очевидно смутена, само че съобщи че схваща повдигнатото и́ обвиняване.

Събраните досега доказателствата дават съображение на Варненския областен съд да изведе извод, че е налице обосновано съмнение за съпричастност на Емил и Мартина към закононарушението, за което са упрекнати.

Съдебният състав реши, че обвиняването по отношение на двамата е тежко, за което се планува затвор в не дребен размер.

Спрямо Емил Христов правосъдният състав реши, че съществува действителна заплаха той да се укрие, защото не живее на адреса, на който е регистриран, а жилището, което е обитавал е изцяло негодно след пожара.

Реална е и заплахата да извърши закононарушение, защото действието, в което е упрекнат, е осъществено в изпитателния период на предходно наказание.

Спрямо Мартина съдът счете за действителна заплахата тя също да се укрие, защото няма къде да живее, а през годините неведнъж е сменяла адреса си.

Съдебният състав реши, че в делото липсват данни, които да обосновават съмнение, че дамата би могла да извърши закононарушение.

Поради изложените съображения, съдът реши, че единствените целесъобразни ограничения за неотклонение по отношение на двамата все още са най- тежките - " задържане под стража ".

Определенията на Варненския областен съд подлежат на обжалване пред Апелативен съд. В случай, че има такова, ограниченията ще бъдат прегледани 19 октомври 2021 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР