Окръжен съд - Варна и представители на Съвета на съдебните

...
Окръжен съд - Варна и представители на Съвета на съдебните
Коментари Харесай

Ето какво затруднява съда във Варна, взеха мерки

Окръжен съд - Варна и представители на Съвета на правосъдните заседатели при Окръжния съд в града разискаха настоящи въпроси, свързани с възстановяване на взаимната работа. За съда съставлява усложнение неизпълнението на уговорките на част от правосъдните заседатели, с които не постоянно може да бъде изработен контакт или отхвърлят да вземат участие в съвещание. Това е проблем, тъй като правосъдният състав по едно дело не може да бъде променян до довеждане докрай на процеса и отсъствието на правосъден заседател води до отсрочване на делото или до започването му изначало. 
От Съвета на правосъдните заседатели получиха информация, кои техни сътрудници редовно не извършват уговорките си и възнамеряват да разясняват обстановката с тях. Позовавайки се на последната Наредба 7 за правосъдните заседатели на Висш съдебен съвет, Иваничка Славкова - началник на Наказателно поделение - прикани Съвета да събере информация за интервалите и часовете, когато заседателите имат справедливи аргументи да не вземат участие в работата на съда. 
" Това условие е за по-добра организация и обмисляне на нашата взаимна работа " акцентира арбитър Славкова. Съвета на правосъдните заседатели се ангажира със събирането на информацията.
Обсъдена беше и тематиката за равномерното натоварване на правосъдните заседатели през миналата година, както и своевременното им известяван в случаите на ангажимент по обещано дело или неналичието на подобен, когато следва отсрочване на съвещание. 

Председателят на Окръжен съд - Варна, Марин Маринов обясни, че " няма по какъв начин да бъде обезпечено безусловно отмерено натоварване на правосъдните заседатели, защото подборът им става посредством електронна система и е на инцидентен принцип, по който става и разпределението на делата при съдиите ". Двете страни одобриха, че правосъдният състав за всяко съвещание следва да бъде прочут 10 дни авансово, като ще бъдат направени съответните организационни стъпки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР