Окръжен съд-Русе осъди застрахователната компания Лев инс“ АД да плати

...
Окръжен съд-Русе осъди застрахователната компания Лев инс“ АД да плати
Коментари Харесай

Окръжен съд-Русе осъди застраховател да изплати 30 000 лева за пострадало при катастрофа дете

Окръжен съд-Русе осъди застрахователната компания „ Лев инс “ АД да заплати на А. Г. в качеството ѝ на майка на К. Г. обезщетение в размер на 30 000 лв. за претърпени неимуществени вреди от ПТП.

Инцидентът е станал на 11 октомври 2021 година, когато 11-годишната К.Г. е намирала на неработещия светофар преди бензиностанция „ ОМВ “ в ж.к. „ Дружба 3 “. Камион, движещ се в крайната дясна пътна лента в посока Варна, спрял, с цел да даде път и детето тръгнало да пресича платното за придвижване по пешеходната пътека . Достигайки лявата лента, било блъснато от „ Джип Чероки “. Шофьорът незабавно качил момичето в автомобила си и го закарал в Спешна помощ .

Там се открило, че дясната ръка е счупена , a лекарите я гипсирали и предписали домашно лекуване. Поради настъпило разбъркване на счупените кости , две седмици по-късно се наложила хоспитализация за три дни и интервенция. Майката сезирала компанията, в която била направена застраховката „ Гражданска отговорност “ на „ Джип “-а , само че в избрания от закона период нямало изговаряне, заради което предявила иск пред Окръжен съд-Русе .

Приетите по делото експертизи открили, че автомобилът се е движел със скорост 10-15 км/ч , а тялото на детето не се е качило на предния похлупак в резултат на удара. Възстановителният интервал след такова строшаване е 2,5 – 3 месеца . Медицинската прогноза е за цялостно възобновяване на функционалността на дясната ръка .

Отчитайки заключенията на движимостите лица , Окръжен съд-Русе одобри, че като не е осъществил дължимото държание и не е спрял преди мястото на удара , лидерът на „ Джип “-а отговорно и противоправно е блъснал детето . Безспорно, получените от момичето телесни увреждания са с нескончаем оздравителен интервал, обвързван със мощни болки и премеждия , потребност от непозната помощ в обикновените действия. Същите са били съпроводени и с душевен дискомфорт и боязън , отразили се отрицателно на нежната му душeвност. Съобразявайки всичко това, съдът одобри, че справедливият размер на застрахователното обезщетение възлиза на 30 000 лв. и почете предявения иск напълно.

Възраженията от страна на ответника за съпричиняване са отхвърлени , защото няма доказателства за неочакваната поява на детето, а в противен случай – то е подхванало секване, откакто различен автомобил му е дал преимущество . Решението на Окръжен съд-Русе предстои на обжалване в двуседмичен период.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР