Окръжен съд – Монтана призна за виновен и осъди на

...
Окръжен съд – Монтана призна за виновен и осъди на
Коментари Харесай

Окръжен съд–Монтана наказа лекар с една година „Лишаване от свобода“ условно за смърт на родилка във видинската болница

Окръжен съд – Монтана призна за отговорен и осъди на една година „ Лишаване от независимост “ условно доктор В. Е. Е. от Видин поради нарушени медицински стандарти при планова интервенция и породена гибел на родилката Д. П. Й.
На 15 октомври 2017 година в МБАЛ „ Св. Петка “ – Видин, подсъдимият В. Е. Е - 62 годишен, тогава лекар-ординатор, акушер гинеколог, като началник на операционен екип нарушил медицински стандарт „ Акушерство и гинекология “ при осъществяване на трето по ред цезарово сечение на родилката Д. П. Й. при неизясненост на оперативния риск и настъпили затруднения и не подхванал в точния момент решение за повторна интервенция, от което последвал кръвозагуба и хеморагичен потрес. Лекарят нарушил и Правилника за устройството, активността и вътрешния ред на отделението по АГ при МБАЛ „ Св. Петка “ – Видин от раздела „ Организация на диагностичната и лечебна активност и на грижата за пациентите “ и не обезпечил непрекъснато следоперативно наблюдаване на болната, а реанимацията не била съответна и своевременна. Заради нарушените медицински стандарти, довели до гибелта на дамата, като след действието направил всичко, зависещо от него за спасяването на родилката, съдът осъди доктор В. Е. Е. на една година „ Лишаване от независимост “ като отсрочи изтърпяването на наказването за период от три години от влизането на присъдата в действие.
В. Е. Е. ще би трябвало да заплати и 2 272.86 лв. - разходи по водене на делото, по сметка на ОД на Министерство на вътрешните работи – Видин.
Делото бе гледано в изискванията на кратко правосъдно разследване като пред съда В. Е. Е. призна напълно обстоятелствата и събитията, изложени в обвинителния акт и отхвърли да се събират други доказателства в правосъдната фаза.
Присъдата може да се апелира и стачкува пред Апелативен съд-София в 15 дневен период.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР